+ Gondolat

Schilling Árpád nem hagyja szó nélkül a rezsibiztos blöffjét

A kormány hivatalos képviselője nem vádolhat meg bizonyítékok nélkül senkit azzal, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentene – írja Schilling a facebookon megjelent közleményben.

Schilling Árpád arra reagált facebook-közleményében, hogy „nemzetbiztonsági kockázat” lett belőle egy politikus nyilatkozatában (Vágó Gáborral és Gulyás Mártonnal együtt).

Köszönet a Színházi Kritikusok Céhének, amely kiállt mellettem, mellettünk! Bár Németh Szilárd blöfföl, és nincsenek bizonyítékai, ami által az egész ügy nevetséges, mégis fontos a szolidaritás, hogy jelezzük: ilyet nem lehet, nem szabad csinálni! A kormány hivatalos képviselője nem vádolhat meg bizonyítékok nélkül senkit azzal, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelentene. Nem nyilvánítunk senkit a haza ellenségévé mindenféle bizonyíték nélkül. Leginkább azért nem, mert ez uszítás, és a következményei beláthatatlanok!

A Színházi Kritikusok Céhének közleménye az alábbi linken olvasható teljes terjedelmében. Idézünk belőle:

…Különösen aggasztónak és megdöbbentőnek találjuk, hogy a hatalmon lévők egy színházi alkotót is közellenségnek kiáltottak ki, mivel ilyesmit a diktatúra megdöntése óta nem tapasztaltunk Magyarországon, és őszintén hittük, hogy a rendszerváltás részben azért is történt meg, hogy soha ne is lehessen újra egy művésztől megvonni a szólásszabadság, a művészi szabadság és a szabad véleményalkotás jogát, sem pedig egyértelmű fenyegetéssel utalni ennek akár csak a puszta lehetőségére is.

Schilling Árpád Hevesi Sándor- és Sztanyiszlavszkij-díjas rendező, akinek színházi munkásságát az említett szakmai díjakon kívül még több rangos kitüntetéssel ismerték el Magyarországon és a nagyvilágban. A Schilling Árpád által alapított Krétakör Színház a magyar színháztörténet elmúlt évtizedeinek jelentős fejezetét alkotja. Schilling Árpád nemcsak művész, hanem a közéletben felelősségteljesen részt vevő, jogait törvényesen gyakorló állampolgár. Jeles publicista. Kiváló szervező. Szociálisan érzékeny ember. Hazafi és demokrata. Meggyőződésünk, hogy mind a kortárs magyar színházművészetben, mind a közéletben több olyan szereplőre lenne szükség, mint amilyen Schilling Árpád…

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. DrNemoda szerint:

    Büszkék lehetnk arra, hogy vannak derék, gerinces, értelmes és szépen gondolkodó magyar emberek ! Is ! Még !

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top