+ Ajánló

Nem kell Indiáig menni, Pesten szól a kasmíri cimbalom!

Az egyiknek zenei, a másiknak spirituális élményt ígér Harjinder Pal Singh koncertje. Az igazán szerencsések mindkettőt megkaphatják a Trafóban, szeptember 23-án.

Az Indiai Klasszikus Zene Mesterei című sorozatban ismét színpadra kerül a magából végtelen nyugalmat és derűt árasztó hangszer, a kasmíri cimbalomnak is nevezett szantúr, amely a múlt század egyik nagy újítása volt az indiai klasszikus zenében, és Shivkumar Sharma, valamint az estén fellépő tanítványa, Harjinder Pal Singh tették nemzetközileg elismertté.

Harjinder Pal Singh a modern szantúr megalkotója, Pandit Shivkumar Sharma első tanítványa. A kasmíri cimbalomjáték a ritmus és a dallam végtelen variációjára épül, ezért Harjinder előbb tablán tanult, majd elsajátította a pakhawaj játékot Ustad Nihal Singh tanítványaként. Kiemelkedő zenei tehetsége miatt spirituális vezetője Satguru Jagjit Singh Bombay-be vitte, hogy ott Pandit Shivkumar Sharma beavatott tanítványa legyen. Első szólókoncertjét 1986-ban adta a híres Pt. Vishnu Digambhar Paluskar fesztiválon, Delhiben, azóta a világ színpadait járja, hogy népszerűsítse hangszerét.

Bhupinder Singh Chaggar egyik legkitűnőbb tanítványa Pt. Sharda Sahai-nak, a Benares tabla Gharana nagymesterének. A több évtized gyakorlással és koncertezéssel nemcsak Európa, de India egyik elismert tabla-szólistája lett. Az elmúlt évtizedekben folytatta progresszív zenei hozzáállását és a klasszikus koncertek mellett számos nagyszerű jazz és világzenei formációban szerepelt. Szóló tablajátékával meghívást kapott a legnagyobb Angliai indiai klasszikus zenei fesztiválra, a Darbar fesztiválra, ami azért is kitüntetés, mert ott jellemzően az indiai klasszikus zene idősebb, Indiában nevelkedett generációja mutathatja meg tudását.

***

A koncert előtt 19.15-től a Shivkumar Sharma, a Santur mestere című dokumentumfilmet láthatjuk magyar felirattal.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top