+ Építészet

Vajon kinek kell a hitelekkel terhelt, lepukkant világkiállítási magyar pavilon?

Tavaly már rácsokat kellett felszereltetni, mert vandálok törtek be az épületbe.

Árverésen kínálják megvételre hárommillió euróért (918 millió forintért) a 25 évvel ezelőtti sevillai világkiállítás magyar pavilonját, Makovecz Imre híres munkáját.

Az árverést lebonyolító sevillai kereskedelmi bíróság a hónap végéig várja az ajánlatokat az épületre, amelynek a tulajdonosa, a Zent vállalatcsoport végelszámolása zajlik.

A pavilont két hitel is terheli, a kikiáltási ár a hitelérték 40 százaléka.

Az 1992-es világkiállítás egyik fő látványosságának számító ingatlan sorsa tíz évvel ezelőtt vett szomorú fordulatot. Az addig benne működő múzeumot a tulajdonos bezárta, amelyet azután a jelzálogpiaci válság csődbe vitt.

Az elhagyatott épület állaga gyors romlásnak indult, az érzékeny faszerkezetben és a palatetőben komoly károkat okozott a nyári forró andalúz napsütés.

Az ingatlant felvették ugyan az andalúz történelmi örökségek listájára, amely garanciát jelent arra, hogy nem bontják le, de a felügyelettel megbízott helyi kormányzat nem foglalkozik a felújításával. Tavaly rácsokat kellett felszereltetniük, mert vandálok törtek be az épületbe.

A Makovecz Imre tervezte pavilont a világkiállítás után az EuroInges nevű vállalkozás vette birtokába, a Portillo érdekeltségébe tartozó Atymsa Nuevas Tecnologías 1996-ban vásárolta meg. A társaság helyrehozatta az épületet, de 2002-ig egyáltalán nem használta. Akkor múzeum nyílt benne. A jelzálogpiaci válság Luis Portillo vállalatcsoportját is megtépázta, a múzeum pedig 2007-ben bezárt, az alkalmazottakat szélnek eresztették. Azóta a magyar pavilonban nagy károkat okozott a sevillai hőség, mivel az épület fából készült, és pala borítja, mint a vidéki magyar templomokat, amelyeket mintáz – írta a lap, amely rámutatott, hogy a Makovecz-ház az expó többi épületénél komolyabb károkat szenvedett el érzékeny szerkezete miatt.

A mult-kor.hu történelmi portál már évekkel ezelőtt megírta, hogy az épület fa ajtói rozogák, a pallók tönkrementek, a falakat és a tetőt borító pala nagy része megsemmisült.

 

2 hozzászólás

2 Comments

  1. Torma István szerint:

    Nekem a legeredetibb Makovecz épület, szerintem az államnak kellene megvenni és hazahozni, méltó helyen felépíteni

  2. Torma István szerint:

    És a HARANGOK! Most volt a Kossuthon, remélem jól emlékszem: Gombos Lajos Őrbottyán-i harangöntő készítette a tornyokban lévő 14 harangot, mindössze egy év alatt kellett készen lenni. Mint önálló harangok is szóltak, de együtt harangjátékként (talán) 40 dallamot tudnak eljátszani. Na ez is benne van és elveszik, ha az állam nem hozza haza!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top