A nyugati orvoslással szembeni szkepszis nem alaptalan!

magyar lászló andrás solenoid és pelithe corvina

Magyar László András: Solenoid és Pelithe / Régi gyógyszerkentyűk – Corvina Kiadó, 2017 – 168 oldal, kemény táblás kötés védőborítóval – ISBN 978-963-1364-50-7

Alakul, mint púpos gyerek a prés alatt…

…szoktuk mondogatni, de viszonylag ritkán esik meg, hogy elképzeljük a púpos gyereket meg a prést. S ha ez, konkrétan nincs is benne a Solenoid és Pelithe című kötetben, azért sok egyebet találhatunk, ami nagyon közel áll ehhez.

Magyar László András orvostörténész, a Semmelweis Orvostörténeti Könyvtár munkatársa szépen összegyűjtötte a legelképesztőbb orvosi herkentyűket, szerkentyűket és kütyüket. Azokat a gépezeteket, amelyeket ma elképedve és borzadva-csodálkozva nézegethetünk, miközben megpróbáljuk elképzelni, miféle kínlódásokon és reményeken mehettek keresztül a régi idők betegei.

A kötetben szereplő, néha bornírtnak, máskor rettenetesnek vagy megmosolyogtatónak tűnő eszközök zöme a XIX. század második feléből származik, abból a korból, amikor a technikai civilizáció és a műszaki találmányok elözönlötték a világot, s a mindig is meglévő egészség utáni vágyat kihasználva egy új – máig is virágzó – iparágnak nyitottak utat. A lehetőség – legyen szó gyors meggazdagodásról vagy a másokon segítésről – sokakat megmozgatott, a kor orvosi-műszereiben a korábban ismeretlen tudományos lehetőségek (elektromosság, sugárzás) léptek nászra az emberi fantáziával. Az újdonságból eredő szabályozatlanság miatt egymás sarkát taposták, a rosszindulatú pénzhajhászok, a kóklerek, az ostoba kuruzslók és a valódi gyógyítók.

Az idő és az orvostudomány fejlődése az, ami végül ítéletet hirdetett. A kötetben található találmányok egy része nyom nélkül eltűnt, más részük az élet egyéb területein talált magának helyet. A mai kondigépek ősei például viszonylag könnyen beazonosíthatók, de találhatunk olyan eszközt is, mely – bár gyógyászati céllal készült – de megszólalásig emlékeztet egy mai hajszárítóra.

A képen nem hajszárító látható, csupán annak orvosi őse. érdekes, hogy számos ma egyáltalán nem egészségügyi célra szolgáló tárgy őse orvosi eszköz volt, ilyen pl. a vibrátor, a szolárium, az óvszer – amely eredetileg csupán a nemi betegségek elleni védelemre szolgált – vagy a hajszárító. Ezt a szerkezetet a maga idejében forró légzuhanynak nevezték.[…] A legrégebbi effajta eszközt Maximilian von Frey( 1852-1932) bécsi élettan professzor fejlesztette ki Berlinben: e drága és bonyolult eszköz alkalmasint hideg levegő fúvására (úgynevezett skótzuhanyra) is alkalmas volt.

A Solenoid és Pelithe című kötet nagy előnye a meglepetésteli szórakoztató stílus, amiben a hosszabb-rövidebb tárgyleírásokat Magyar László András az olvasó elé tárja.

S hogy túl a borzongáson és a szórakoztatáson mire jó ez a szép kiállítású kötet?

Hát arra biztosan, hogy egy pillanatra megálljunk, és hálát adjunk a sorsnak, hogy bajainkkal nem százötven évvel ezelőtt kellett felkeresnünk az orvost. Persze, a következő gondolatunk lehet az is, hogy

vajon az utódaink száz-százötven év múlva mennyire hangosan fognak röhögni XXI. század első negyedének orvostudományán?

***

A kötet megrendelhető például innen, de gyaníthatóan ott lesz a legtöbb könyvesbolt polcán is. Ha lenne – szerencsére most nincs – olyan rokonom vagy ismerősöm, aki kórházban múlatja az időt, neki szívesen vinnék vidításul ajándékba a Solenoid és Pelithe című kötetből…