+ Ajánló

Kínzóeszköz vagy gyógyító masina?

A régi eszközökről néha nehéz eldönteni, hogy az inkvizítor vagy a felcser eszköztárához tartoztak-e. Magyar László András segít eligazodni.

A képen, mint a felirat is mondja, „Bein oder Schenkel Streckung”-ra, vagyis csont- avagy comb-nyújtásra, azaz valószínűleg ficam helyretételére használt gépezet látható. Hasonló eszközt kínvallatásra is használtak a korban, itt azonban nem erről van szó. A teljes egészében fából készített, satupadra emlékeztető szerkezeten – mint az a pad alá helyezett kardból és az ebben a példányban szőkére színezett tincsekből látható – egy német katona, vagyis Landsknecht, magyarul lánckenéz ül, meglehetősen nyugodt arccal. Felhívom az olvasó szíves figyelmét a nadrág legombolható, ám sokat sejtető sliccmegoldására, és a lyukra a páciens harisnyáján, ami nem tartozik ugyan a sebészeti ábrához, ám a rajzoló és metsző ötletességének bizonyítéka, és több ábrán is megismétlődik. Vajon miféle titkos ikonográfiai jelentése lehet ennek? Vagy egyszerűen ez volt a divat, mint ma a szakadt farmer?

A kép Johann Gerstdorff 15. századi német felcser hadi sebészeti könyvéből való.

Gersdorff Heinrich Pfolspeindt és Hieronymus Brunschwyg mellett a kor leghíresebb német sebészének számít, Sziléziában született, részt vett Merész Károly háborújában, amelyet a svájciakkal vívott, és számos korabeli hadjáratban. Saját bevallása szerint 40 éves hadisebészi tapasztalatai alapján írta ezt a gazdagon, kézzel színezett fametszetekkel illusztrált könyvet, amelynek első kiadásából származik ábránk. (Később a munkát latinra és hollandra is lefordították, és számos kiadást ért még meg.)

Gerstdorff, Johann: Feldtbuch der Wundartzney. Strassburg, Schott, 1517. oldalszámozás nélkül

***

A fenti idézet és a kép a Corvina Kiadó által megjelentetett Solenoid és Pelithe című kötetből való. felcser

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top