+ Képzőművészet

Omladozik a gránit az aradi vértanúk alatt Aradon

Szomorúan láttunk, hogy a 13 éve újra felállított, a 13 aradi vértanúnak emléket állító Szabadság-szobor milyen rettenetes állapotban van – jelenti Magyarország 32. legbefolyásosabb személye.

L. Simon László (író, költő, szerkesztő, vállalkozó, politikus) Erdélyben kalandozván szemlélte meg az aradi vértanúk emlékét idéző, kevesebb mint másfél évtizede újra felállított szoborcsoportot.

Benyomásait az alábbi facebook-bejegyzésben összegezte:

Útban az Erdélyi Magyar Írók Ligájának árkosi táborába megálltunk Aradon. Szomorúan láttunk, hogy a 13 éve újra felállított, a 13 aradi vértanúnak emléket állító Szabadság-szobor milyen rettenetes állapotban van. A Zala György szobrainak és domborműveinek alapot adó, Schickedanz Albert tervezte gránit építményt mindenképpen fel kell újítani.

fotó: L. Simon László (forrás: facebook)

Az aradi Szabadság-szobor teljes egészében közadakozásból gyűlt pénzből készült. A szobor talpazatán az 1849. október 6-án, Aradon kivégzett 13 tábornok bronz domborművét helyezték el. A szobor központi alakja egy allegorikus szabadságot jelképező nőalak, s mellette a talpazaton 4 szoborcsoport helyezkedik el, mégpedig: Ébredő szabadság, Harckészség, Áldozat készség, Haldokló harcos. A szobrot 1890-ben avatták fel. 1925-ben az emlékművet eltávolították. 2004. április 25-én újra felállították.

fotó: L. Simon László (forrás: facebook)

Az alkotás elkészülésének előzményeihez tartozó fontos adalék: a királyi pár százezer koronát adományozott a megbékélés jeleként a honvédek segélyezésére. Ez adott alapot egy szoborpályázat kiírására. A pályázatot Huszár Alfréd nyerte meg és haláláig dolgozott a művön. Tanítványa, Zala György örökölte a feladatot, aki alaposan átdolgozta a tervet. Így alakult ki a végső forma. Az emlékmű csúcspontjára Hungária alakját állította, míg négy, szinte önálló, allegorikus kompozíció az „erkölcsi példa magaslatára emelték a tizenhárom hős-áldozatnak az eszméért, a hazáért, megalkuvás nélkül vállalt magasztos véráldozatát.” Az emlékmű lépésről-lépésre készült el, a vértanúkat ábrázoló 63 cm átmérőjű plakettek az avatás évében kerültek az alkotásra.
[Borbás György: A Millennium szobrásza Zala György (Kossuth Kiadó, 1999)]

fotó: L. Simon László (forrás: facebook)

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top