+ Ajánló

Savtámadások áldozatairól készült dokumentumfilm nyert fődíjat

A filmben Rupa és társai történetét ismerjük meg, akik hozzá hasonlóan savtámadások áldozatai, de a tragédiát követően talpra álltak, és az álmaikba kapaszkodva megtalálták a visszautat az életbe.

Az indiai savtámadások áldozatairól magyar-indiai gyártásban készült Rupa butikja című dokumentumfilm Ausztráliában elnyerte a WOMEN Media Arts and Film Festival fődíját, amelyet szeptember elején rendeztek meg a Sydney Fringe Festival keretében.

A Rupa butikja (Rupa’s Boutique) a 11 nemzetközi egész estés filmet felvonultató mezőnyben győzedelmeskedett. A WOMEN Media Arts and Film Festival programjában több mint 70 film és művészeti alkotás szerepelt 32 országból. A filmet a Barcelona Planet Film Festivalon is elismerték a legjobb egész estés dokumentumfilmnek járó díjjal.

A Rupa butikját beválogatták a UNAFF (United Nations Association Film Festival) versenyprogramjába is. Az októberben a kaliforniai Palo Altóban, East Palo Altóban, San Franciscóban és a Stanford Egyetemen huszadik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivál az Egyesült Államok egyik legrégebbi dokumentumfilmes seregszemléje. A fesztiválra közel 600 nevezés érkezett, amelyek közül egy 30 tagú zsűri választotta ki azokat, amik részt vehetnek az idei programban. A UNAFF-on az évek során számos olyan film is szerepelt, amely Oscar‑díjat vagy jelölést kapott.

A 2017-ben, magyar-indiai koprodukcióban készült film rendezője Halász Glória, aki a Vasfüggöny, a Dr. Lala és a Mi ez a cirkusz? című dokumentumfilmeket is jegyzi, operatőre és a rendezővel együtt co-producere Hatvani Balázs, producere Osváth Gábor és Praaful Chaudhary, gyártója a Filmfabriq, a Cinelabyrinth és az indiai Pinak Films, zenéjét a Layanda formáció írta.

Az indiai Agra városában élő Rupa gyermekkora óta divattervező szeretett volna lenni. A filmben az ő és társai történetét ismerjük meg, akik hozzá hasonlóan savtámadás áldozataivá váltak, de a tragédiát követően talpra álltak, és az álmaikba kapaszkodva megtalálták a visszautat az életbe. A szereplők közül van, aki bollywoodi táncos, más énekes szeretne lenni, vagy az általuk üzemeltetett kávézó menedzsereként, esetleg aktivistaként teljesedett ki.

A filmben a lányok egy nagyszabású divatbemutatóra készülnek, amelyen a Rupa által tervezett ruhákat ők maguk, azaz a túlélők mutatják be.

A filmben szereplő áldozatokat is segítő Stop Acid Attacks aktivistái szerint Indiában hetente 3-5 savtámadás történik. A túlélők közül sokan nem is jelentik az eseteket, mert félnek a megbélyegzéstől. A kampány segíti őket abban, hogy visszataláljanak a társadalomba, egészségügyi és lelki segítséget kapjanak.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top