+ Film

A filmfesztivál, ahol a közönség oszt díjat. Enyedi filmje is ott lesz.

A TIFF a filmes díjszezon egyik fontos lépcsője, bár ezen a fesztiválon a közönség osztja a díjakat.

A Borg/McEnroe című teniszfilmmel nyílik meg csütörtökön a 42. Torontói Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amely Enyedi Ildikó Testről és lélekről című díjnyertes filmjét is műsorára tűzi.

Hollywood megindult Kanadába: a szeptember 17-ig tartó torontói filmmustrán több Oscar-gyanús filmet is láthat a közönség, például a Downsizing című sci-fi szatírát Alexander Payne rendezésében vagy George Clooney Suburbikon – Egy kis szelet mennyország című kisvárosi thrillerét.

A hétvégén záruló velencei filmmustráról érkezik Darren Aronofsky Mother! című horrorja, a Telluride Filmfesztiválról pedig Angelina Jolie kambodzsai népirtásról szóló drámája.

A világ friss filmes alkotásaira kitekintő szekcióban korábbi filmfesztiválokon díjazott munkák közül is válogathatnak a nézők. Köztük lesz Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotása, amely a Berlinalén elnyerte a fődíjat, és ez a film képviseli Magyarországot a legjobb idegen nyelvű Oscar-díjért folyó versengésben.

A BBC News beszámolója szerint a 11 napos filmfesztivál alatt több mint 250 filmet mutatnak be.

A nyitófilmben Shia LaBeouf és Sverrir Gudnason játssza el Björn Borg és John McEnroe nevezetes 1980-as wimbledoni döntőjét. Még egy teniszfilm szerepel a torontói merítésben: Billie Jean King és Bobby Riggs 1973-as összecsapását idézhetik fel a nézők a Battle of the Sexes című sportdrámában Emma Stone és Steve Carell főszereplésével.

A programban Margot Robbie I, Tonya című, Tonya Harding korcsolyabajnokról szóló filmje és a Thomas Edisont megszemélyesítő Benedict Cumberbach főszereplésével a The Current War is megtekinthető. Louis C.K. amerikai humorista titokban készített fekete-fehér filmjét, az I Love You, Daddyt, Brie Larson első rendezését, az Unicorn Store-t, valamint Aaron Sorkin rendezői bemutatkozását, a Molly’s Game című játékfilmet is vetítik Jessica Chastainnel a főszerepben.

A TIFF a filmes díjszezon egyik fontos lépcsője, bár ezen a fesztiválon a közönség osztja a díjakat. A korábbi győztesek között volt a Toronto után Oscar-díjjal is elismert Gettómilliomos, a 12 év rabszolgaság, A király beszéde és a Kaliforniai álom is, ezért a filmes elemzők a díjakkal kapcsolatos előrejelzéseikben a TIFF eredményeit is komolyan számításba veszik.

A Borg/McEnroe című svéd-dán-finn filmet október 5-től játsszák a magyar mozikban.

KORÁBBAN >

Enyedi Ildikó: A film olyan, mit egy gyerek. Fel kell nevelni

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top