+ Építészet

Jövőre lesz új színháza Kaposvárnak

Magyarországon még kevés helyen alkalmazott színpadi technikája lesz a 9 milliárd forintból jövő őszre megújuló kaposvári Csiky Gergely Színháznak .

Világviszonylatban is korszerű, egyes megoldásait tekintve Magyarországon még kevés helyen alkalmazott színpadi technikája lesz a 9 milliárd forintból jövő őszre megújuló kaposvári Csiky Gergely Színháznak – mondta a kivitelező ZÁÉV Zrt. projektfőmérnöke a helyszínen tartott szerdai bejáráson.

Az alsó gépészetben egy olyan dobforgó is helyet kap, amely lehetőséget nyújt a színpadkép gyors megváltoztatására. Ez a minden igényt kielégítő és költséghatékonyan üzemeltethető világítás- és hangtechnikai berendezésekkel együtt jelentősen növeli az előadások nyújtotta élményt.

A színház-rekonstrukciós munka készültségi foka 10-15 százalékos, a bontási munkákat és az ehhez kapcsolódó szerkezet-megerősítési munkák nagy részét már elvégezték.

L. Balogh Krisztina városi főépítész a kivitelezés nehézségét érzékeltetve rámutatott arra, hogy az 1911-ben nyári színháznak tervezett épület vasbeton szerkezetei több helyen a vártnál is rosszabb állapotban voltak, a stabilitás érdekében minden pillért és gerendát meg kellett vizsgálni és megerősítésükhöz a legjobb technológiát kiválasztani.

Új helyen lesz a műszaki páholy, az épületben több büfé üzemel majd, a látogatókat a stúdiószínházban a korábbihoz képest „egészen más világ” fogadja. Kiemelte, az eredetileg Magyar Ede és Stahl József elképzelései alapján elkészült, 1955-től állandó társulatnak otthont adó, 1965-ben kibővített, de mára korszerűtlenné vált épületnek négy lépcsőháza van, azokat nemcsak tűzvédelmi okokból alakították ki. Az átadásakor 1400 férőhelyes színház állóhelyeire akkor szabadnapos cselédek és a szegényebb rétegek képviselői is váltottak jegyet, a 20. század elején fontosnak tartották elkerülni a különböző társadalmi rétegek keveredését. A négy lépcsőház megmarad, de a modernizáció keretében átjárhatókká teszik azokat a műemléki szempontok figyelembe vételével folyó kivitelezés során.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top