+ Zene

Elhunyt Walter Becker jazzrock gitáros

Okos volt, kitűnő gitáros és nagyszerű dalszerző. Az emberi természetet és saját magát illetőleg is cinikus volt és hisztérikusan mulatságos.

Elhunyt 67 évesen Walter Becker, a Steely Dan amerikai jazzrockbanda alapító gitárosa – írta meg hétfőn a BBC News.

Becker júliusban már kihagyta az együttes koncertjeit, de ennek okát nem hozták nyilvánosságra, mint ahogy azt sem, hogy mi vezetett korai halálához.

Walter lábadozik, remélhetőleg hamarosan jobban lesz

– mondta a Billboard magazinnak a közelmúltban kollégája, Donald Fagen.

https://www.youtube.com/watch?v=-CpH8Ybi3uM

A Steely Dan együttes világszerte több mint 40 millió albumot adott el, és 2001-ben a Rock and Roll Hírességeinek Csarnokába is beiktatták őket.

Fagen közleményben búcsúzott Beckertől. Mint írta:

Okos volt, kitűnő gitáros és nagyszerű dalszerző. Az emberi természetet és saját magát illetőleg is cinikus volt és hisztérikusan mulatságos.

Becker és Fagen még diákkorukban, New Yorkban kezdtek együtt zenélni. A hetvenes évek elején költöztek Kaliforniába, ott alapították az együttest Jeff Baxter és Denny Dias gitárossal, Jim Hodder dobossal és David Palmer énekessel.

A banda egy szexjátékszerről kapta a nevét, amely William Burroughs Meztelen ebéd című regényében szerepel. Első albumukat 1972-ben adták ki Can’t Buy a Thrill címmel.

1981-ben ugyan felbomlott az együttes, de 1993-ban újra összeállt és két újabb lemezt készítettek, ezek egyike, a Two Against Nature elnyerte az év lemeze díjat a Grammyn.

Becker szólókarriert is befutott, két albuma jelent meg.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top