+ Irodalom

Ha nem fizet a holokauszttagadó könyv kiadója, akkor börtönbe megy

Az ügyészség azt kérte vádiratában, hogy ezek a tartalmak végleg hozzáférhetetlenek legyenek, és ezt a bíróság el is rendelte.

Pénzbüntetést kapott annak a budapesti székhelyű könyvkiadónak a vezetője, amely kiadta és értékesítette egy svéd író holokauszttagadó könyvét – közölte a fővárosi főügyész szerdán.

Ibolya Tibor közleményében azt írta: a Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészséghez megérkezett a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalás mellőzésével meghozott, nem jogerős végzése, melyben a nemzetiszocialista rendszer bűneinek nyilvános tagadása miatt 120 ezer forint pénzbüntetést szabtak ki a vádlottra.

Ha a kiadóvezető nem fizeti be az összeget, akkor 120 nap végrehajtandó szabadságvesztésre kell azt átváltoztatni.

Az ügyészség korábbi tájékoztatása szerint a kiadóvezető a rendőrségi nyomozás során beismerte tettét.

A cég 2012-ben adta ki magyar fordításban a kötetet, amelyben a szerző a holokausztot mítosznak tartja, a gázkamrák létezését megkérdőjelezi. A kiadó a magyar nyelvű könyvet az üzletében, valamint az általa működtetett webáruházban értékesítette. Utóbbi honlapon a vádlott a könyv szellemiségét tükröző kiadói ajánlást is írt az olvasóknak.

A vádhatóság indítványára még 2016 augusztusában a Budai Központi Kerületi Bíróság az érintett holokauszttagadó internetes tartalmak ideiglenes hozzáférhetetlenné tételét rendelte el. Az ügyészség azt kérte vádiratában, hogy ezek a tartalmak végleg hozzáférhetetlenek legyenek, és ezt a bíróság el is rendelte.

Az ügyészség sem korábban, sem mostani közleményében nem nevezte meg sem a kötet szerzőjét, sem a kifogásolt könyv címét, sem a magyar kiadót.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top