+ Film

Az Európai Filmakadémia kiszabadítja az őrizetbe vett orosz filmrendezőt

Az orosz hatóságok hűtlen kezeléssel, egy színházi produkcióhoz nyújtott 68 millió rubeles támogatás elsikkasztásával vádolják a művészt.

A hűtlen kezelés gyanúja miatt házi őrizetbe került Kirill Szerebrennyikov orosz rendező azonnali szabadon bocsátását követeli az Európai Filmakadémia.

A filmes testület igazgatótanácsa szerdán a honlapján megjelent közleményben adott hangot aggodalmának az orosz színházi sztárrendező őrizetbe vétele miatt, és szólította fel a hatóságokat, hogy nyomban engedjék szabadon.

A filmeket is rendező Szerebrennyikovnak már két alkotása is szerepelt az Európai Filmakadémia filmdíjára esélyes munkák között. 2013-ban az Árulás, tavaly pedig A diák című filmjével került fel a listára. A diák zenéjét komponáló Ilja Demucki 2016-ban ez év európai zeneszerzője díjat vehette át a filmért.

A filmjeivel rangos nemzetközi filmfesztiválokon, Cannes-ban, Locarnóban és Velencében is szereplő Szerebrennyikovot éppen legújabb munkája forgatása közben, kedden Szentpéterváron vették őrizetbe. Az orosz hatóságok hűtlen kezeléssel, egy színházi produkcióhoz nyújtott 68 millió rubeles támogatás elsikkasztásával vádolják a művészt. Szerebrennyikov egy moszkbvai bíróság döntése alapján szerdán október 19-ig házi őrizetbe került, így továbbra sem tud dolgozni sem a moszkvai Gogol Színházban, sem a filmjén.

Az EFA közleménye hangsúlyozta: Szerebrennyikov letartóztatásának „minden valószínűség szerint politikai okai vannak”, ezért az igazgatótanács arra szólította fel a hatóságokat, hogy késlekedés és feltétel nélkül azonnal bocsássák szabadon, és tegyék lehetővé számára a szabad mozgást és művészi önkifejezést.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top