+ Film

Most jó lenni írónak és filmesnek Prágában

orosz újságíró

A külföldi írók a jövőben várhatóan egyebek között két luxuslakásra pályázhatnak majd Prágában, amelyet az önkormányzat Franz Kafka óvárosi szülőházában újított fel.

Prága támogatni fogja azokat a külföldi írókat és filmeseket, akiknek műveiben fontos szerepet kap a cseh főváros.

A filmesek támogatására már 2016-ban létesítettünk egy alapítványt, most az íróknak nyújtandó segítséget mérlegeljük

– közölte Eliska Kaplicky Fuchsová, a prágai önkormányzat kulturális bizottságának elnöke. A deklarált cél a száz tornyú Moldva-parti metropolisz népszerűsítése a világban.

A filmes alapítványba, amelyet sokan elleneztek és felesleges pénzszórásnak minősítettek, tavaly 10 millió koronát (116 millió forint) fektetett a város, míg idén a duplájára, 20 millióra növelik ezt az összeget. Idén májusig 18 forgatási ajánlat érkezett be, ezek közül egy-egy indiai, kanadai, francia és német film kap támogatást 5,3 millió korona (61,5 millió forint) összértékben.

A Lidové Noviny című napilap szerint eddig a leghíresebb Prágában forgatott filmet Milos Forman cseh származású amerikai rendezőnek a múlt század nyolcvanas éveiben készült Amadeusa jelenti. Szépséghibája, hogy a Prágában forgatott történet a filmben Bécsben játszódik. Ugyanakkor a Mission: Impossible amerikai akciófilm egy része már nem csak Prágában forgatták, de a megnevezett helyszín is a cseh főváros.

A külföldi írók a jövőben várhatóan egyebek között két luxuslakásra pályázhatnak majd Prágában, amelyet az önkormányzat Franz Kafka óvárosi szülőházában újított fel. A rekonstrukció költségei 100 millió koronát tettek ki a kulturális bizottság elnöke szerint.

A prágai városi könyvtár már két éve beindított egy hasonló projektet Prága, az irodalom városa néven, amelyben külföldi írók két hónapig 600 euró (192 ezer forint) ösztöndíjat kapnának és ingyen lakhatnának a könyvtár épületében lévő lakásokban, amennyiben szerződésben kötelezik magukat, hogy valamelyik jövőbeli művük konkrétan Prágához fog kötődni. Katerina Bajo, a könyvtár projektjének vezetője elmondta: eddig több mint 100 ajánlatot kaptak, amelyek közül hatot választottak ki. A két projektet a jövőben egyesítik.

A végső döntéseket a külföldi írók támogatásáról várhatóan októberben hozza meg a prágai önkormányzat kulturális bizottsága – írta a Mladá Fronta Dnes című napilap.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top