+ Építészet

Elhunyt Budai-Sántha János

Mint építészt is a társadalmi témák érdekelték, településfejlesztési elméleti munkáiért baranyai díszpolgárságot kapott. Pécs főépítészeként munkatársaival elkészítette a pécsi agglomeráció fejlesztési programját…

Augusztus 18-án, 80 éves korában meghalt Budai-Sántha János építész, filozófus, az MTA tagja. Mint építészt is a társadalmi témák érdekelték, településfejlesztési elméleti munkáiért baranyai díszpolgárságot kapott. Pécs főépítészeként munkatársaival elkészítette a pécsi agglomeráció fejlesztési programját… Település és társadalom című kandidátusi értekezése is – a történelemfilozófia pandantjaként – a településfilozófiai diszciplína alapjainak lerakását szolgálta.

Megélve a korábbi, az egyén szintjén kisszerű, kontraszelektált, autoritárius korszakot és a mai, ember- és természetellenes, pénz uralta rendszert, egy humánusabb társadalom kibontakozását várom, amelyben minden ember alakíthatja természeti és társadalmi körülményeit. Ehhez tulajdonra van szükség, hiszen csak a tulajdon tesz szabaddá, csak ez biztosítja a döntésekben való alkotó részvételt, csak ennek alapján érhető el az eredmények élvezetének igazságos elosztása is. Csak egy olyan társadalom, ahol mindenki tulajdonos és dolgozó is egyben, teszi az embert valóban emberré, kiemelve az állati önzésből, együttműködő alkotó közösséget nyújtva az antihumánus konkurenciaharc és kizsákmányolás helyett. Ez a jövő, akár megérem, akár nem.

– nyilatkozta. Ennek szellemében született meg Kapitalizmus  előtt – alatt – után  című korszakos történelemfilozófiai munkája, amely ez év tavaszán jelent meg a K. u. K. Kiadónál.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top