+ Irodalom

Egy zenekar Mozart 42. szimfóniáját játszotta, pedig csak 41 van

Santa Cruz egyetemének zenekara nagy sikerrel adta elő Mozart 42. szimfóniáját, annak ellenére, hogy a zeneszerző összesen 41 szimfóniát írt. De elhangzottak itt újabb Brahms- és Beethoven-művek is…

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtó alapján – 1997

július, Csendes-óceán felett – Egy New York-i férfi dolgát végezte a repülőgép vécéjében, mikor a sztyuárdeszek riasztást kaptak, hogy a vécében tűz ütött ki. Föltépték az ajtót, és a férfit letolt gatyával, vécépapírral a kezében kirángatták. A férfi 3 millió dollárra perelte a francia légitársaságot, így kétségtelen, magának is köszönhette a világhírét, amely szerint ő az a férfi, aki képes füstszerű szellentést eregetni. Merthogy tűz az nem volt.

július, USA – Massachusetts államban szigorúan vették a nemek egyenjogúságát, amely a fodrász tarifáira is vonatkozott. Pontosan annyiért kellett hajat vágni férfinak és nőnek, és ha a helyzet úgy hozta, a borotválás árát is egységesen állapították meg.

július, Argentína – Megkérdeztek egy lányt a Buenos Aires-i kórházban, hogy mi szeretne lenni. A lány egyértelmű választ adott: modell. Nem szeretnél inkább orvos vagy ügyvéd lenni, faggatták tovább. Nem, válaszolt a lány, hiába is hoztak ebbe a kórházba, nem fogok meghízni, sovány akarok lenni, mint bármelyik cuncimókus.

augusztus, USA – Santa Cruz egyetemének zenekara nagy sikerrel adta elő Mozart 42. szimfóniáját, annak ellenére, hogy a zeneszerző összesen 41 szimfóniát írt. De elhangzottak itt újabb Brahms- és Beethoven-művek is. Az egyetem számítógépes szakembere olyan programot szerkesztett, amellyel a régi dallamok részleteiből véletlenszerűen rakta össze a számítógép a legújabb szerzeményt.

augusztus, Írország – Dublinban egy család remek környéket nézett ki magának. Közel volt a férfi és a nő munkahelyéhez, de még a gyerek iskolájához is. Fölkeresték az ingatlanközvetítőt, hogy ajánlatot kérjenek tőle. A közvetítő ki sem nyitotta az ingatlanok aktáit, mikor így szólt: először föl kell tennem önöknek egy fontos kérdést. Ha igennel válaszolnak, kinyitom a dossziét, ha nemmel, kár a fáradságért. Ne kíméljen, mondta a férfi. Nos, válaszolt az ingatlanos, föl kell támasztanunk a kelta nyelvet az angol tengerében. Itt csak az vehet lakást, házat vagy bármit, aki beszél keltául. Értem, mondta az ír férfi. Tudna ajánlani egy gyors nyelvtanfolyamot?

augusztus, Anglia – Arról álmodozott a manchesteri férfi, hogy egyszer ő is vezethet olyan elképesztő sebességű autót, mint a Forma 1-es pilóták. Amikor meghallotta, hogy a városban jó pénzért Ferrarit lehet bérelni, képes volt mindenről lemondani, csak hogy összegyűjtse a pénzt. Eljött a nagy nap, nyár volt, napsütés, forrt a vére. Éppen csak elindult a Ferrarival, már száz fölött döngetett a kilométeróra, úgy hajtott, mint akit ufók üldöznek. Egy kanyarban aztán kisodródott, és halálra gázolt egy kéz a kézben sétáló, meglehetősen lassú szerelmespárt.

szeptember, USA – Idős ápolónő sétáltatta a kutyáját, mikor szembe jött vele egy háromszor akkora eb. Igaz, a kutyát pórázon vezette az orosz ENSZ-misszió biztonsági őre, ez azonban nem gátolta meg abban, hogy szájába kapja az ölebet. Az ápolónő kétségbeesetten vetette rá magát a kutyára, s tanult egészségügyi fogásokhoz szokott kezével szétfeszítette a kutya száját. De a kornyadozó betegekhez szokott kéz nem volt elég gyors. Egy másodperccel később már hiányzott a jobb hüvelykujja.

szeptember, Izrael – Békésen ballagott a piacon a diáklány, mikor föltűnt neki három, szemeiket vérben forgató arab férfi. Közülük az egyik odalépett hozzá, és magához szorította. Csakhogy a diáklány tékvandózott. Könyökével hasba vágta a férfit, aki azonnal összecsuklott. A diáklány iszkolt, ahogy bírt, s már csak a furcsa, nyekkenő robbanást hallotta, ahogy az öngyilkos merénylő darabjaira szakadt.

szeptember, Anglia – Kutyáját sétáltatta a diáklány, mikor váratlanul süllyedni kezdett a Temze-parti iszapban. A kutya értetlenül nézte a lassan eltűnő gazdit. Időnként felvonyított, mintha sejtené, ennek csak rossz vége lesz. A gazdiból már nem sok látszott ki, a feje, és ahogy a füléhez emelt telefonba magyaráz a tűzoltóknak, hol, milyen fát, milyen épületet lát a parton.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top