+ Zene

Swing Woody Allennel és a legkedvesebb rajzfilmslágerekkel

Woody művésznevét kedvenc klarinétosa, Woody Hermann ihlette, és amikor csak lehet, ő is hangszert ragad, és NewYok-i klubokban lép fel. Szinte minden filmjében felcsendül néhány jazz sztenderd is.

A swing kedvelői már több mint egy évtizede piros betűs ünnepként tartják számon a Müpa New Orleans Swingfesztiválját. Idén augusztus 25. és 27. között Kozma Orsi és zenekara Woody Allen filmjeinek jazz sztenderjeivel New Yorkba, míg Gyárfás István Triója jól ismert rajzfilmslágerekkel a gyerekkorukba kalauzolja a közönséget. A fesztivál zárásaként a 12 tagú No BS! Brass Band pedig az autentikus New Orleans-i hangulatot hozza a színpadra.

Woody Allen, az igazi jazzrajongó

Művésznevét kedvenc klarinétosa, Woody Hermann ihlette, és amikor csak lehet, ő is hangszert ragad, és NewYok-i klubokban lép fel. Szinte minden filmjében felcsendül néhány jazz sztenderd is. Augusztus 25-én a Müpa Fesztivál Színházában ezek közül jó néhány megszólal a Kozma Orsi Kvartett Woody és a swing című koncertjén.

Ez az este egy másfél éves folyamat eredménye, az ötlet először tavaly fogalmazódott meg bennem. A férjemmel ugyanis igazi rajongói vagyunk Woody Allen filmjeinek, nagy gyűjteményünk van belőlük. Esténként, amikor a gyerekek már aludtak, lazításként megnéztünk egyet-egyet. És akkor felötlött bennem, hogy a legtöbb Woody Allen filmben jazz vagy swing szól. Ekkor döbbentem rá, hogy Woody Allen és a swing szinte elválaszthatatlan, New York pedig Woody Allentől elválaszthatatlan. Így alakult ki ez a hármas összefonódás.

– mesélte Orsi. Ezen a koncerten azonban nemcsak a dalok idézik fel a leghíresebb filmjeleneteket.

Különlegesen építjük fel az est dramaturgiáját. Vendégünk lesz Kern András, aki Woddy Allen legautentikusabb honi képviselője, a legtöbb filmben ő a magyar szinkronhangja. A zenei részek közé bizonyos pontokon egy-egy filmrészletet, gondolatot, monológot választottunk Zöldi Gergely dramaturg segítségével. Így egy nagyon szépen felépülő, valahol a koncert és a színház határán mozgó elődást hallhat majd a közönség.

Tréfás, időnként fanyarul disszonáns dallamok,

amelyeket legalább fél évszázada dúdol minden korosztály. Ezeket halgatva, pedig mindenki szinte azonnal gyereknek érzi magát. Így lesz ez augusztus 26-án a Gyárfás István Trió Cartoon Jazz koncertjén is. A több mint harminc évvel ezelőtt alapított és azóta is folyamatosan működő zenekar a legnagyobb magyar és külföldi rajzfilmslágereket eleveníti fel, jellegzetes swinges lüktetéssel megbolondítva.

Két évvel ezelőtt egy erdélyi turnén voltunk, Marosvásárhelyen egy filmfesztiválon játszottunk, s útközben jutott eszembe, hogy a filmzenéket milyen sokan feldolgozzák, azonban ott vannak a báb- és rajzfilmzenék is, ezekkel viszont szinte senki sem foglalkozik, pedig ugyanolyan műkincsek, csak esetleg mosolygósabbak. Aztán elkezdtük fütyürészni ezeket a melódiákat a kocsiban, így született meg a Cartoon Jazz cd ötlete, ennek anyagára épül ez a koncert is.

– mesélte Gyárfás István. Hamarosan össze is szedtek egy csokorra való muzsikát, és ahogy jogilag is zöld utat kapott a munka, elkezdték a stúdiófelvételeket. Azonban egy kis csavarral nyúltak hozzá a jól ismert dallamokhoz:

Úgy kezeltük őket, mint egy jazzista a Gershwin, vagy Cole Porter sztenderdeket, örökzöldeket. Bemutatjuk az alaptémát, aztán azt ürügyül használva elmondjuk a saját zenei gondolatainkat a dologról. Így megváltoztak a dalok, de mindenütt tisztán felismerhetőek. Mintegy vitaindítóként megszólalnak az eredeti melódiák, aztán a nagybőgő, a dob és a gitár fűzi tovább a dallamot. Hol az egyik, hol a másik hangszer veszi ki a részét a téma kibontásában, továbbfűzésében. Ettől izgalmas volt ezt az anyagot összerakni.

Bár a Cartoon Jazz című lemezen csak magyar rajzfilmslágerek szerepelnek, a Fesztivál Színházban külföldi dalok is felcsendülnek. Itt lesznek a Mézga és a Flintstone család tagjai, Gusztáv, Frakk, Mirr-Murr, Mekk Elek, Dr. Bubó és a Rózsaszín párduc is. Persze egy ilyen munka során a zenész is könnyen rajzfilmrajongóvá válhat. Így történt ez Gyárfás Istvánnal is:

Mintegy munkahelyi ártalomként, rengeteg rajzfimet újra megnéztem. Mindegyik figura annyira bájos volt, annyira szerethető, mégis szinte mindegyiknek markáns „személyisége“ van. Talán Gusztáv karaktere adta a legtöbb új felismerést, hiszen ő állt a legtávolabb tőlem időben is. A hatvanas évek első felében készült, de elképesztően elragadó a humora. Aztán ott van Frakk, Mirr-Murr vagy Mekk Elek, mindegyik a maga nemében annyira eredeti! Nemcsak a figura, hanem az egész történet is. Arra viszont rá kellett jönnöm, – ami akár már közhely is lehetne –, hogy ezek a rajzfilmek javarészt nem csak a gyerekekenek szólnak. Megkockáztatom, olykor nagyobb élményt nyút egy felnőttnek. Remélem, így lesz ez a mi koncertünkön is.

Woody és a swing – Kozma Orsi Quartet

  1. augusztus 25. 20:00

Fesztivál Színház
Kozma Orsi Quartet: Kozma Orsi – ének; Cseke Gábor – zongora; Hárs Viktor – nagybőgő, basszusgitár; Pusztai Csaba – dob, ütőhangszerek
Közreműködők: Dennert Árpád – klarinét, szaxofon; Szalóky Béla – házigazda, trombita
Vendég: Kern András
Alkotó: Zöldi Gergely – dramaturg
További információk.

Cartoon Jazz – A Gyárfás István Trió és vendégei

  1. augusztus 26. 20:00

Fesztivál Színház
Gyárfás István Trió: Gyárfás István – gitár; Soós Márton – nagybőgő; Cseh Balázs – dob
Vendég: Deseő Csaba – hegedű; Fekete István – trombita; Elek István – szaxofon
Közreműködik: Szalóky Béla – házigazda, trombita
További információk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top