+ Színház

Shakespeare-t a saját színházában hazudtolják meg

A Rómeó és Júlia legutóbbi változatában például nukleáris robbanófejek is voltak, Júlia apja pedig dinoszauruszjelmezben táncolt diszkózenére.

Olyan darabbal kezdi megbízatását a londoni Shakespeare’s Globe színház új művészeti vezetője, amely azt járja körül, hogy talán nem is William Shakespeare, hanem egy nő írta a bárd néhány művét.

A Michelle Terry megrendelésére készülő színmű főhőse az első angol költőnő, I. Erzsébet angol királynő unokafivére, Henry Carey szeretője. Aemilia Bassano velencei származású zsidó családban született, férje itáliai zenész volt. Egyes tudósok szerint ő volt a Dark Lady, azaz a fekete hölgy, aki Shakespeare szonettjeinek egy részét ihlette. Néhányan tovább is mennek ennél, azt állítva, hogy valójában Aemilia Bassano volt a szerzője a bárd több művének is.

Utóbbi ugyan meglehetősen radikális álláspont, amelyet a történészek többsége elvet, Michelle Terry azonban készen áll eljátszani azzal a gondolattal, hogy vajon valóban Shakespeare írta-e az összes darabot, amely az ő nevét viseli.

Az a véleményem, hogy legyen a szerző akár egy férfi, akár egy nő vagy akár tíz ember, a lényeg, hogy léteznek. És egyetlen ember vagy csoport sem alkotott hozzájuk foghatót soha

– fogalmazott a művek jelentőségéről a brit sajtónak.

Michelle Terry a Globe igazgatótanácsával rendre összevesző Emma Rice helyét veszi át a híres színház élén. Rice munkáját sok bírálat érte kísérleti jellegű produkcióiért, valamint a hangerősítés és a modern színpadi világítás alkalmazásáért. A Rómeó és Júlia legutóbbi változatában például nukleáris robbanófejek is voltak, Júlia apja pedig dinoszauruszjelmezben táncolt diszkózenére.

A művészeti vezetői tisztségre kiírt pályázatban nem véletlenül szerepelt, hogy a befutónak vissza kell térnie azokhoz a körülményekhez, amelyek jobban idézik az eredeti, 16. századi Globe Színház körülményeit. Michelle Terry hangsúlyozta, számára a színház „csupasz tér”, amelyben rendkívül fontos, hogy a színészek lássák a közönséget a színpadról.

Azt tanácsolnám a rendezőknek, ha például diszkózó Capuleteket akarnak, a fantáziájukban menjenek el a végsőkig, de aztán találják ki, hogyan csendesíthetnék le elképzeléseiket

– mondta, hozzátéve, hogy bármelyik másik színház használhat modern fénytechnikát és hangerősítést, a Globe azonban egyedülálló, mert ő nem.

Michelle Terry olvasta Shakespeare összes művét és mindegyiket szereti – ellentétben elődjével, akit sokáig üldöztek azon szerencsétlen szavai, melyek szerint inkább hallgatná a The Archers című brit rádiós szappanoperát, semmint hogy átrágja magát a bárd egyes sorain.

Az új művészeti vezető egyébiránt színésznő, a rendezésben nincs tapasztalata.

Szerencsére nem is fogok rendezni, úgyhogy emiatt senkinek sem kell aggódnia. Azt hiszem, nincs érzékem hozzá, a színjátszás a szenvedélyem.

Reméli, hogy új feladatai mellett évadonként egy darabban azért színpadra tud állni.

Michelle Terry szerint a Globe vezetői nagy kockázatot vállaltak azzal, hogy színészt tettek meg művészeti vezetőnek, de ez bátorságot és reményt ad neki.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top