+ Természet

Itt élőben nézheted a teljes napfogyatkozást

ausztrál

Ma este élőben közvetíti a NASA a Facebookon keresztül az Észak-Amerikából, Oregon államból látható napfogyatkozást.

Ma este élőben közvetíti a NASA a Facebookon keresztül az Észak-Amerikából, Oregon államból látható napfogyatkozást.

A Hold árnyéka azonban magyar idő szerint 19 óra 15 perc 51 másodperckor éri el a Napkorong szélét, és megkezdődik a teljes napfogyatkozás.

A MTA oldalán Szabados László Csillagász így ír a jelenségről:

A teljes napfogyatkozás látványa semmi máshoz nem hasonlítható. Szavakkal még közelítőleg sem lehet szemléltetni, hogy milyen fényhatásokban lehet része a megfigyelőnek. A fényhatások kialakulásában közrejátszik, hogy a Hold árnyékkúpja a földfelszínre vetülve nagyjából 100 km átmérőjű területen okoz hirtelen sötétedést, tehát az észlelő horizontja körül gyorsan változnak a fényviszonyok a megszokott nappal, a szürkületi derengés és a nagyon gyorsan bekövetkező, de rövid ideig tartó éjjel között, amikor is az éjszakai eget a Nap atmoszférája sejtelmesen bevilágítja. A megszokottól eltérően a sötétedés és a totalitás utáni kivilágosodás egyaránt nyugat felől kezdődik.

Jelen sorok szerkesztője a természetben élt át napfogyatkozást, ahol érdekes volt látni, ahogy az állatvilág alkalmazkodott a fényviszonyokhoz: rejtekükből előbújtak a rókák, a madarak elhallgattak, a horgásztó partján egymást érték az”alkonyati” kapások.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top