+ Film

Egy szentté avatott cár nemi élete az orosz mozikban

A Matilda oroszországi forgalmazása ellen vallásos és ultrakonzervatív körök, monarchisták és a kaukázusi muszlim köztársaságok is tüntettek.

Engedélyezték a II. Miklós cár szerelmi viszonyáról szóló film vetítését Oroszországban.

Miklós herceg, a későbbi II. Miklós cár és egy lengyel származású szentpétervári balerina, Matilda Kseszinszkaja szerelmi viszonyáról szóló történelmi filmdráma, a Matilda oroszországi forgalmazása ellen vallásos és ultrakonzervatív körök, monarchisták és a kaukázusi muszlim köztársaságok is tüntettek.

A nagyszabású, látványos produkció Alekszej Ucsityel filmje, és többszöri halasztás után végül október 26-ától kerülhet a mozikba, 16 éven felüliek számára. A forgalmazási engedély megadását bejelentve a kulturális minisztérium illetékes vezetője, Vjacseszlav Tyelnov Moszkvában azt hangoztatta, hogy a filmben nincs semmi tiltott dolog, jogilag nem lehet fogást találni rajta, és az emberek választhatnak, hogy megnézik-e vagy sem.

A forgalmazási engedély Oroszország egész területére vonatkozik, annak ellenére, hogy az észak-kaukázusi muszlim köztársaságok, mint Csecsenföld vagy Dagesztán, azt kérték az orosz kormánytól, hogy az ő területükön a hit védelmében tiltsa be a trónörökös és a táncosnő szerelmi viszonyáról szóló alkotást. Tyelnov ugyanakkor közölte, hogy a régiók helyi kormányzatai a területükön élő népek hagyományait és szokásait figyelembe véve szabadon dönthetnek arról, hogy bemutatják-e a filmet vagy sem.

Pravoszláv aktivisták hónapok óta heves kampányt folytatnak a film ellen, amely szerintük meggyalázza a kivégzett és a pravoszláv egyház által szentté avatott cár emlékét és sérti a hívők vallási érzelmeit. Júliusban ortodox hívek ezrek gyűltek össze éjszakai imára a film ellen, egy csoport a filmet vetítő mozik felgyújtásával fenyegetőzött, Natalja Poklonszkaja, a Krím félszigeti parlamenti képviselő pedig többször is az ügyészséget küldte a rendezőre különféle ürügyekkel. Egyik különösen heves ellenzője lett a filmnek Ramzan Kadirov csecsen vezető.

A filmben a német Lars Eidinger alakítja a cárevicset, a táncosnőt pedig a lengyel Michalina Olszanska.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top