+ Film

Ezekből a filmekből kerül ki a magyar Oscar-nevezés

Az elmúlt időszak rekordszámú magyar filmbemutatója miatt mintegy húsz alkotásból választhat idén a magyar Oscar-nevezésről döntő szakmai bizottság.

Az elmúlt időszak rekordszámú magyar filmbemutatója miatt mintegy húsz alkotásból választhat idén a magyar Oscar-nevezésről döntő szakmai bizottság.

Az amerikai filmakadémia szabályzata szerint az idegen nyelvű film kategóriában minden ország egyet nevezhet a 2016. október 1. és 2017. szeptember 30. között hazai moziforgalmazásban bemutatott alkotások közül. Ebben az időszakban mutatták be többek között Herendi Gábor Kincsem című romantikus kalandfilmjét, Mundruczó Kornél legújabb alkotását, a Jupiter holdját, valamint Török Ferenc 1945 című drámáját és Enyedi Ildikó Testről és lélekről című Arany Medve-díjas filmjét is.

Testről és lélekről (fotó: mozinet.hu)

A magyar Oscar-nevezésről döntő testületben a Filmalap Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai – Havas Ágnes, a Filmalap vezérigazgatója, Kálmán András forgalmazási szakember, Kovács András Bálint egyetemi oktató és Andy Vajna filmügyi kormánybiztos – mellett Divinyi Réka forgatókönyvíró, Goda Krisztina rendező és Sándor Pál producer vesz részt idén. A héttagú grémium szeptemberben dönt a magyar Oscar-nevezésről.

A filmvilág vitathatatlanul legnagyobb presztízsű megmérettetésén az országok hivatalos nevezéseiből az amerikai filmakadémia képviselői választják ki január elején az öt jelölt játékfilmet, közülük kerülhet ki végül a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díj nyertese. A jelöltek listáját január 23-án hozzák nyilvánosságra, az Oscar-gála március 4-én lesz Los Angeles-ben – olvasható a közleményben, amely kitér arra is, hogy jövőre 90. alkalommal adják át az amerikai filmakadémia elismeréseit.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top