+ Irodalom

Kukalakó kutya, félvér meselény és bátor kalandorok kísértek el nyaralni

A Móra Kiadó illusztrált gyerekregény-sorozatai (név szerint: Szutyok, Vámpírtündér és Káprázatos Kalandok) elvileg a 6-9 éves korosztálynak szólnak, de végül mi is igen jól szórakoztunk rajtuk. Ami arra utal, hogy ezeket a könyveket nemcsak a gyerekek, hanem a felolvasásra vállalkozó idősebb tesók és szülők is szeretni fogják…

Ennyi gyerekkönyvet még soha nem hoztam magammal a Balatonra. A nyolcdarabos gyűjteménnyel lenyomtam a majdnem tizenegy éves unokahúgomat is, aki csak két rongyosra olvasott régi kedvenccel érkezett – igaz, aztán az én újillatú könyveim közül is elkért egyet-egyet. A Móra Kiadó illusztrált gyerekregény-sorozatai (név szerint: Szutyok, Vámpírtündér és Káprázatos Kalandok) elvileg a 6-9 éves korosztálynak szólnak, de végül mi is igen jól szórakoztunk rajtuk. Ami arra utal, hogy ezeket a könyveket nemcsak a gyerekek, hanem a felolvasásra vállalkozó idősebb tesók és szülők is szeretni fogják…

Kezdjük talán Szutyokkal

Bennem ez a sorozat hagyta a legambivalensebb érzéseket. Maguk a könyvek nagyon rövidek, puhafedelűek és zsebkönyvméretűek, ráadásul jó minőségű, nyűhető papírra nyomták őket. Marc Boutavant illusztrációi kidolgozottak, sőt, a legszínesebbek az összes sorozatéi közül, a főhős kutya és barátja, a kilapított macska igazán szerethető, kedves figurák. Ami az én ízlésemnek kicsit furcsa volt, az a képek barátságos világával szöges ellentétben álló szöveg. A Colas Gutman által írt történetek egy olyan antihős körül forognak, akiről újra és újra csak azt tudjuk meg, hogy ronda, undorító és még ostoba is. Szutyok kutya ugyan a maga bárgyú módján mindig próbál segíteni a társadalom többi számkivetettjének, de a jótett helyébe nagyjából annyit várhat, hogy esetleg a kukájában talál egy üveg ajándék bolhairtót. Gazdára, szeretetre, törődésre hiába vágyik, de legalább a vele együtt nyomorgó Lapicsek macska hűségesen kitart mellette. Ők ketten azok, akiknek jobb napjainkon vigyorgunk a csetlés-botlásain, rosszabb napjainkon meg örülünk, hogy még mindig van kivel azonosulni (vagy még mindig van lejjebb). Gondolom, a gyerekek jókat nevetnek Szutyok kalandjain, de én nem tudom elhessegetni a gondolatot, hogy a Gutman-Boutavant-páros igazából társadalomkritikát írt.

Holdas Hanna keresi önmagát

A csillámos borítójú Vámpírtündér könyvek írója és illusztrátora, Harriet Muncaster összesen két színt használ: feketét és rózsaszínt. Nagyszerű ötlet egy olyan történethez, ami egy vegyes házasságba született, kettős vagy többes identitású kislány útkereséséről szól. Hanna anyukája tündér, apukája vámpír, ő pedig éppen iskolaválasztás előtt áll. Vajon vámpíriskolába vagy tündériskolába menjen? A kötet rajzai fantasztikus látleletet adnak arról, milyen megalázó is feketén árválkodni a rózsaszín tündérek között, vagy pici lepkeszárnyakkal csapkodni, miközben az osztálytársak kecses palásttal suhannak. Azonban nem kell félteni Hannát, talpraesett és éles nyelvű elbeszélőnket, aki a mese végére megtalálja a tökéletes megoldást. Ez pedig további kötetek előtt nyitja meg a kaput, hiszen lányukkal együtt immár a két szülőnek is integrálódnia kell abba a többségi társadalomba, ahol élnek (khm, khm), ami természetesen sok-sok további kalandot és legalább ennyi vidámságot jelent. A családi nyaralásról szóló részt hamarosan követik a szülinapi zsúr és a tánctanulás történetei is.

Fejkapkodós kalandok űrben, vízben és sarkkörön

Habár Szutyok és Holdas Hanna kötetei is hosszabbak egy átlagos mesekönyvnél, de számomra a Káprázatos Kalandok sorozatra illik leginkább az „illusztrált gyerekregény” besorolás. Ezek már tényleg vastag és keményfedeles könyvek, oldalszámuk eléri a kétszázat. Megijedni azért nem kell tőlük, még a gyakorlatlanabb olvasók is sokszor megpihenhetnek a számtalan mókás és mozgalmas kép segítségével (tényleg mozgalmas, sokszor egybefolyik a szöveg és a kép, vagy éppen orvul beúszik a betűk közé egy hínár). A helyszín és a szereplők az összes részben mások, de a mese mindig valami váratlan alapötletből indul ki. Csak úgy képzeld el egy percre, hogy mopszok húznak egy szánt a sarkkörön, vagy egy robot vérszomjas sütiket gyárt egy űrhajón! Amit nagyon értékeltem, hogy a sok izgalom és akció ellenére ezek nem kifejezetten fiús könyvek. Mindháromban találhatunk lány főszereplőket, akik ugyanolyan bátrak és ügyesek, mint a fiúk; a két- vagy háromszínnyomású képek cizelláltsága, aprólékossága pedig azokat az olvasókat is elvarázsolhatja, akiknek (nemtől függetlenül) kicsit már sok a kavargó kalandokból és a rengeteg váratlan fordulatból. Összességében nagyon élvezetes könyvek ezek, és remélem, a Philip Reeve íróból és Sarah McIntyre rajzolóból álló szerzőpáros még sok hasonlót alkot majd együtt.

Könyvek:

Szutyok, Szutyok nyaral, Boldog karácsonyt, Szutyok!

Holdas Hanna iskolás lesz, Holdas Hanna nyaralni megy

Sen és a száguldó szán, Astra és a Zűrsütik, Olivér és a tengerkócok

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top