+ Film

Folytatódik Török Ferenc új filmjének diadalútja

A rangos díjat Török Ferenc tegnap este személyesen vette át az amerikai fesztiválon.

Folytatódik az 1945 című magyar film diadalútja Amerikában. Török Ferenc rendezése Miami, San Diego, Toronto, Philadelphia, Portland és Pittsburgh filmfesztiváljait követően San Franciscóban is látható a napokban. A 14 országból 65 alkotást felvonultató 37. San Francisco Zsidó Filmfesztivál „központi” filmjeként (centerpiece) bemutatott magyar produkciót a tekintélyes kritikusokat tömörítő San Francisco Film Critics Circle díjazta a fesztivál legjobb filmjeként.

A rangos díjat Török Ferenc tegnap este személyesen vette át az amerikai fesztiválon.

Török Ferenc filmje 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozása rendkívül erős színészgárdát vonultat fel: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a fontosabb szerepeket. A görög tragédiákat idéző, mindössze néhány óra leforgása alatt játszódó dráma helyszíne egy felbolydult kelet-magyarországi falu, ahol ezen a napon mindenki a jegyző fiának az esküvőjére készül. A forgatókönyvet Szántó T. Gábor írta a rendező közreműködésével, az operatőr Ragályi Elemér, a zeneszerző Szemző Tibor volt.

Az 1945 a Filmalap és a Claims Conference támogatásával készült a Katapult Film gyártásában.

Az 1945 világszerte szép sikerrel szerepel a filmfesztiválokon, korábban közönségdíjat nyert a Berlinalén, Miamiban, Washingtonban és a budapesti Titanic-on is, műsorra tűzte a nagy presztízsű Edinburgh-i, majd a jeruzsálemi filmfesztivál is, ahol a Yad Vashem Intézet díját nyerte el nemrég.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top