+ Képzőművészet

Ma este nyitják fel Salvador Dalí koporsóját

Először le kell emelni a kriptát rejtő, mintegy másfél tonnás kőlapot…

Csütörtök este nyitják fel Salvador Dalí sírját, hogy DNS-mintát vegyenek földi maradványaiból egy apasági kereset miatt – közölte szerdán a katalán legfelsőbb bíróság.

A bíróság rendelkezése szerint az eljárás este nyolckor kezdődhet meg, miután bezár a figuerasi Dalí múzeum, ahol a világhírű szürrealista művész kriptája található.

Az exhumálást a lehető legdiszkrétebben, a nyilvánosság teljes kizárásával és szigorú biztonsági intézkedések mellett éjszaka végzik el.

Először le kell emelni a kriptát rejtő, mintegy másfél tonnás kőlapot, majd ezt követően az igazságügyi orvosszakértő megállapítja, hogy lehetséges-e DNS-mintát venni a bebalzsamozott testből, és ha igen, megteszi azt.

A Dalí múzeum

Mindezt azért teszik, mert a most 61 éves figuerasi Pilar Abel azt állítja magáról, hogy ő Salvador Dalí törvénytelen lánya, aki a művész egy házasságon kívüli kapcsolatából született.

Az asszony 2015-ben fordult a bírósághoz, amely a tanúvallomások alapján megalapozottnak találta a keresetet, és néhány hete elrendelte az exhumálást, mivel más módon nem lehet DNS-mintát szerezni az elhunyttól, akinek nincs törvényes leszármazottja.

Ha Pilar Abelről bebizonyosodik, hogy ő Salvador Dalí lánya, a felbecsülhetetlen értékű örökség 25 százalékára tarthat igény.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top