+ Zene

Ingyenes koncertet ad a legforradalmibb angol punk banda

Akusztikus fellépésük igazi zenetörténeti esemény, a zenekar eddig még nem lépett fel Bécstől keletre.

A rock’n’roll történetének egyik legforradalmibb bandája, a The Mekons július 22-én az Art Quarter Budapestben adja első magyarországi koncertjét. Akusztikus fellépésük igazi zenetörténeti esemény, a zenekar eddig még nem lépett fel Bécstől keletre.

A hetvenes évek végén Leedsben alakult Mekons a punk mozgalom hatására alakult meg. Never Been In A Riot című korai daluk sokak szerint a zenetörténet egyik legjobb punk száma. A nyolcvanas évek közepén aztán az angol folk és a country hagyományait is beépítették zenéjükbe,  akkori albumaik az évtized legkiemelkedőbb lemezei közé tartoznak. Ahogy a Rolling Stone újságírója, Lester Bangs írta róluk: „A rock’n’roll történetének egyik legforradalmibb bandája.” Bár az együttes számos tagcserén esett át, azóta sem oszlott fel. Folyamatosan meg is tudtak újulni, s az elmúlt negyven évben két tucatnál is több lemezt adtak ki, legutóbbi albumuk Existentialism címmel tavaly jelent meg.

A zenekar alapítója és frontembere, Jon Langford amellett, hogy világhírű képzőművész, lemezeket adott ki a Sisters of Mercy-vel és Kevin Coyne-nal, de Johnny Cash karrierjének alakulásában is kiemelkedő szerepe van. Dobosuk, Steve Goulding pedig többek között David Bowie, Elvis Costello és Graham Parker zenekarában is játszott. A Mekons tagjai ma már a világ különböző pontjain élnek, így minden alkalom különleges, amikor egy fellépés erejéig ismét összeállnak.

Az együttes kiadója, a budapesti székhelyű  Tiny Global Productions jóvoltából koncertezik Magyarországon, július 23-án az Ellátóházban is fellépnek. Budapestről pedig Mekonville-ba, a saját zenei fesztiváljukra utaznak tovább, ahol a zenekar fennállásának negyvenedik évfordulóját fogják megünnepelni.

Az Art Quarter Budapestben tartott koncert ingyenes, de a férőhelyek korlátozott száma miatt regisztrációhoz kötött.

Facebook esemény.

Az Art Quarter Budapest

Az Art Quarter Budapest egy privát kezdeményezésből született, független kulturális intézmény, ami Budafokon az egykori Haggenmacher Sörgyár épületeiben található. Ahol a 30-as évekig sört főztek, ott ma egy dinamikusan fejlődő, nemzetközi kortárs művészeti központ működik. A színvonalasan és környezettudatosan felújított ipari épületegyüttesben számos magyar kortárs képzőművész műterme és kreatív vállalkozás bázisa található. Az AQB nagy hangsúlyt fektet a nemzetközi jelenlétre is. 2012 óta rezidencia programot működtet, az ide érkező külföldi művészeknek nemcsak szállást, műtermet és teljes infrastruktúrát biztosít, hanem arra is lehetőséget ad, hogy kapcsolatot teremthessenek a kortárs magyar művészeti szcénával.

Az AQB kiállítótere, a Project Space egyedi hangulatú kiállításaival várja a közönséget. Emellett az intézményben időszakosan más kulturális programok – koncertek, cirkuszi és színházi előadások – is megvalósulnak.

Mára az AQB-ben a legkülönfélébb művészeti ágak képviselői találtak otthonra, zenétől az iparművészeten és táncművészeten át a képzőművészetig, így  egy dinamikus, élő és kreatív közösség lakja be a házat, ahol a magyar és a külföldi művészek egymás munkájába betekintve, lehetőségeiket kitágítva tudnak alkotni.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top