+ Színház

Négy, mélyszegénységgel küzdő magyar faluban rendeznek fesztivált

Július 22-28 között a Cserehát négy településén, a helyiek bevonásával zajlik majd művészeti alkotómunka külföldi és hazai szakemberek együttműködésében.

Nyári Akadémia és kulturális fesztivál borsod megyei mélyszegény községekben

Nemzetközi workshop, színházi előadások, koncertek – az ország legnehezebb helyzetű járásában. Július 22-28 között a Cserehát négy településén, a helyiek bevonásával zajlik majd művészeti alkotómunka külföldi és hazai szakemberek együttműködésében.

8 ország 40 színházi szakembere találkozik

Lengyel, francia, szerb, cseh, olasz, spanyol, török és magyar művészek, pedagógusok tapasztalatcseréje kezdődik egy héttel korábban, július 14-én a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Társadalmilag Elkötelezett Művészetek Nyári Akadémiáján az elzárt, hátrányokkal élő közegekben alkalmazható művészet-pedagógiai eszközöket és formákat bemutató képzésen vehetnek részt a meghívottak. Az elsajátított módszerek, ismeretek más szegregált közegekben (börtönök, terápiás célú közösségek, vagy menekülttáborok) is alkalmazhatóak. Az egyhetes kurzuson tanultakat Borsod-Abaúj-Zemplén megye három településén egy-egy hosszabb alkotófolyamat során a gyakorlatban is kipróbálhatják a résztvevők.

Abaújszolnokon, Felsővadászon és Szakácsiban

Az Utca-Szak által jól ismert hátrányos helyzetű településeken, pályázati forrásoktól függően, hat éve több korosztály vesz részt színházi módszereken alapuló foglakozásokon.

Július 22-27-ig 8-8 külföldi vendég dolgozik együtt a településekkel, ahol különböző művészeti tevékenységekbe, workshopokba kapcsolódhatnak be az érdeklődők. A foglalkozások során az előadóművészeti gyakorlatok hozzájárulnak a nagyrészt gyermekkorú résztvevők személyes és társas kommunikációjának fejlődéséhez, de a figyelmi készség fejlesztésében és az idegennyelv elsajátításában is segítséget nyújthatnak. Az egyhetes munka során elkészített mini produkciók, a koncertekkel, közösségi programokkal színesített

Made in Gypsistan

fesztiválon mutatkoznak be július 28-án, Felsővadászon, a Rákóczi kastély szomszédságában álló szabadtéri színpadon.

Akik már megtapasztalták a közös munka örömét: Alkotótábor Irotán a korábbi programokban résztvett fiataloknak

A Nyári Akadémia résztvevőinek negyedik csoportja, szintén nehéz hátterű, de az előadóművészetekkel, színházzal már kapcsolatba került 17-22 éves fiatalokkal egy alkotótábor keretein belül készít előadásokat. A négy rendkívül izgalmasnak ígérkező produkciót, köztük a „kis Utca-Szak” Várnai Balázs rendezte cirkuszos előadását, az Érinthetetleneket, vagy a Dimini Teatro újabb Commedia dell’Arte alkotását, a másik három településen elkészült rövid jelenetekkel, táncos, zenés, produkciókkal együtt szintén bemutatják a fesztiválon.

Színház és zene egy egész napon át!

Idén már második alkalommal szerveződik fesztivál a nyári alkotótáborokban született produkciók köré. 2016-ban Szakácsiban a Nyári Akadémia a közösségi színházért című program zárására egyfajta spontán fesztivál szerveződött, ahol a résztvevők színházi produkciói között olyan művészek is hangszert ragadtak, mint Both Miklós vagy mikrofont, mint Horváth Kristóf (Színész Bob) slammer. Gypsistan, itt minden bizonytalan, idő nincs – így idén is bármi előfordulhat, a szervezők legalábbis úgy készítették elő a körülményeket, hogy a fesztivál spontán történések mentén ismét fergeteges buliba torkollhasson.

A programokról naprakész információt találtok az esemény facebook-oldalán.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. göre gábor szerint:

    A munkanélküliség rémére a társadalom nagy része gyermektelenséggel válaszol. Ez jól kimutatható a népességi adatok változásában. Másrészt megfigyelték, hogy az állatok is az utódok meg nem születésével válaszolnak, ha a megélhetésük nem biztosított vagy élelmezésük szűkös. Malthus az 1800-as évek elején leírta, hogy a munkanélküli tömegek segélyezése 15 év alatt megháromszorozta a londoni nyomor telepek lakosság számát. Persze ezt a modern gondolkodás, mint elfogadhatatlant elveti. Pedig mindenkinek csak annyi gyereket szabadna vállalnia, amennyit elbír tartani, felbír nevelni.
    A szabad természetben élő madarak nem költenek, ha nekik maguknak és éhezniük kell! Kivéve a kakukkot, amely köztudottan másokra hárítja az utódai nevelését! De a buta énekes madaraktól, talán meg bocsátható, ez a magatartás! Igaz, ott a jövevény, maga rögtön kilökdösi „testvéreit” és a szülök, fel se fedezik a turpisságot! De az ember, miért tesz ilyet? „Saját fiókát” nem vállal, helyette adóval elvont jövedelméből, mások utódait nevelik számolatlanul!
    2. Az emberiség szegénységéből és iskolázatlanságából fakadó rákosan gyors szaporodása. Erre is utalt néhány marslakó. Sajnos a vitathatatlansága ellenére, a katolikus egyházzal és az Egyesült Államokkal az élen, ezt tabutémaként kezelik. Vagyis a zöldmozgalmaknak nem a technikai haladás ellen kellene fellépni, hanem éppen a legnagyobb vallási és világi tekintélynek a véleményére kellene hatni

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top