+ művészet & politika

Murányi András: Állítanék-e szobrot Soros Györgynek?

Murányi András, a Népszabadság utolsó főszerkesztője Huth Gergellyel, a kormányközeli Pestisrácok.hu főszerkesztőjével vitázott. Moderátorként Gazdag József kérdezte a feleket.

A Népszabadság megszűnése és annak körülményei felkavarták a sajtószabadság helyzetéről szóló párbeszédet. A Gombaszögi Nyári Táborban lefolyt vitán meghívott vendégek szorosan érintettek ebben a témában. Murányi András, a Népszabadság utolsó főszerkesztője Huth Gergellyel, a kormányközeli Pestisrácok.hu főszerkesztőjével vitázott. Moderátorként Gazdag József kérdezte a feleket, aki rendszeresen publikál a magyar sajtóban.

Gazdag első körben a magyarországi Soros kampány felől érdeklődött az újságíróktól, mi a véleményük, és vajon tényleg lehet-e antiszemitának nevezni ezt. Murányi válaszát azzal kezdte, hogy ha az lenne a kérdés, szobrot állítana-e Soros Györgynek, nem lenne egyszerű a válasz. Azért, mert egyszerre egy a rendszerváltást és az ország demokratizálódását elősegítő egyénről van szó, de egyben egy nagytőkésről is beszélünk. Az antiszemitizmus kérdésére pedig szerinte egyértelmű a válasz, elég csak megnézni a harmincas évek német propagandáját. Huth először is kijelentette, hogy nem reszortja védeni a kormányt. Szerinte kommunikálni kell a lakosság felé Soros tevékenységét, ami sérti a nemzetállami érdekeket, és az antiszemitizmus vádja nevetséges. Magyarázata, hogy a Magyar Kormányt Benjamin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke is megvédte az antiszemitizmus vádjával szemben. Erre a volt főszerkesztő válasza, hogy nem meglepő, mivel ugyanúgy Arthur J. Finkelstein a magyar és az izraeli kormány tanácsadója. Konklúzióra nem jutottak, mivel egyikük a kampány antiszemita jellegéről beszélt, a másik fél viszont az a kormány antiszemitizmusának vádját cáfolta.

Így már a parázs vita az előtt kialakult, mielőtt a sajtószabadság helyzetére terelődött volna a szó. A vendégek magyarországi sajtószabadság állapotáról alkotott véleményét egy tízes skálán adott számmal szemléltették. Murányi jó indulattal egy hármast adott, ahol az egyes a legrosszabb, a tízes pedig a legideálisabb állapotot jelenti. Huth először egy tízest mondott, majd az érvei után ezt módosította kilencesre. A közönség jót derült a Pesti Srácok igazgatójának számain. Murányi szerint a sajtószabadság helyzetét a Népszabadság megszűntetése és az állami hirdetések megoszlása a médiumokban mutatja. A piaci alapon nehéz a megélés, de a hirdetésekkel még inkább torzítják a helyzetet. Ezzel szemben Huth a 2010 előtti állapotokra hívta fel a figyelmet, illetve arra, hogy a nagy multinacionális cégek pedig nem hirdetnek a jobboldali médiumok felületén.

Bár a Gombaszögi Nyári Táborban megtartott vita során mindkét fél kifejthette véleményét, nem közeledtek az álláspontok. A vita videofelvétele megtekinthető a rendezvény Facebook-oldalán. A tábor további programjairól itt olvashatsz.

(Izsák Gergely)

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. DrNemoda szerint:

    Olyan mazochizmus-féle az ilyen huth-félékkel vitatkozni ! Még jó, ha a közönség nem fárad el a tizedik percben és megőrzi a humorát ! De ez nincs mindig így, persze ! Mert hogyan is lehetne összehasonlítani egy Mészárost meg egy Sorost, noha mindketten a kapitalizmusban élnek, de csak az egyik kapitalista. Az antiszemitizmushoz nem kell mindjárt Auschwitz, ahogyan a bamba népek azt elképzelik, az a vége, mint Horthy idejében is, majdnem két évtized vezetett el a fizikai megsemmisítésig – de elvezetett ! És milyen hatása van még ma is ennek. A valamikori pesti srácok sem vállalnák a mai Pesti Srácokat ! Egyikük sem működne együtt egy olyan rezsimmel, mint a mai. Úgy hogy, sok megbeszélnivaló lehetett volna, oszt úgy sikerült, ahogyan.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top