+ Képzőművészet

Egy Pissarro-festmény volt a zsidó asszony és férje életének ára

A párizsi utcát ábrázoló Rue Saint-Honoré, Aprés-midi, Effet de Plui című műalkotás értékét ma 30-40 millió dollárra becsülik.

Tovább pereskedhet annak a Pissarro-festménynek a tulajdonjogáért Lilly Cassirer családja, amelytől a zsidó asszony a nácik nyomására vált meg jelképes áron, hogy elhagyhassa Németországot 1939-ben – mondta ki a kaliforniai fellebbviteli bíróság, ezzel újabb fordulatot hozva a több mint 16 éve tartó jogi eljárásban.

A madridi Thyssen-Bornemisza Múzeum gyűjteményében található képet 1897-ben festette a világhírű impresszionista művész, Camille Pissarro. A párizsi utcát ábrázoló Rue Saint-Honoré, Aprés-midi, Effet de Plui című műalkotás értékét ma 30-40 millió dollárra becsülik.

Lilly Cassirer mindössze 360 dollárért adta 78 évvel ezelőtt, ez volt az ára annak, hogy férjével Angliába menekülhessenek.

A háború után a festményt megpróbálták visszaszerezni, de mivel annak holléte ismeretlen volt, a német kormány 120 ezer márkával kompenzálta a családot a kényszer hatására eladott műalkotásért.

A festmény 1951-ben bukkant fel az Egyesült Államokban, 1976-ban vásárolta meg Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza báró a New York-i Stephen Hahn galériától 275 ezer dollárért, 1993 óta pedig a spanyol fővárosban látható kiállítva.

A Cassirer család 1998-ban értesült arról, hogy az elveszettnek hitt kép Madridban van. Azóta több kísérletet tettek visszaszerzésére: petícióban kérték a spanyol és az amerikai állam segítségét, majd az elutasító válaszok után bírósághoz fordultak, ám az eddig született ítéletek nem nekik kedveztek.

Legutóbb két évvel ezelőtt John F. Walter amerikai szövetségi bíró Los Angelesben utasította el a hozzátartozók beadványát, akik nemcsak a múzeumot, hanem Spanyolországot is perelték a festmény visszaszolgáltatását és az okozott kár megtérítését követelve.

Walter bíró akkor azzal indokolta döntését, hogy az ügyben a spanyol jogot kell alapul venni, és annak értelmében nem kell elrendelni a kép visszaadását. Emellett azzal is érvelt, hogy a családot a német állam már kártalanította.

A fellebbviteli bíróság azonban ezzel nem értett egyet, és helyt adott az örökösök fellebbezésének, így a képért folytatott pereskedés újraindulhat.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top