+ Irodalom

Így végezte Ázsia Titanic-ja

Az év legforgalmasabb időszakában közlekedett a Leyte-Manila útszakaszon a Don Paz nevű komphajó. Sötét éjszaka volt, a túlzsúfolt fedélzeten egymás hegyén-hátán utaztak az emberek.

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtó alapján – 1987.

október, Finnország – Egy finn felmérés szerint ekkortájt a férfiak 26 százaléka volt kitéve a munkahelyén szexuális zaklatásnak. Vagyis minden negyedik finn férfit molesztáltak a nők, sokatmondó pillantásoknak, kétértelmű megjegyzéseknek és néha nyílt szexuális ajánlatoknak voltak kitéve. Egyesek szerint a felmérés nem hiteles, és inkább azt jelenti, hogy ennyien szerették volna, ha szexuális zaklatásnak lennének kitéve.

október, Hollandia – Az ország mindig is híres volt szabad gondolkodásáról, akár a prostitúció, akár a drogfogyasztás területén. A szabadgondolkodás egyik újabb mérföldkövét helyezte el a rotterdami városvezetés azzal, hogy a régi kikötő mellett hivatalos bordélyház építésére szánta el magát.

október, Csehszlovákia – A prágai állatkert főszakácsa büszke volt a teljesítményükre. Naponta 480 fajta állat számára főztek, 120-féle nyersanyagot dolgoztak föl. 30-40-féle félkész áruból állítottak elő táplálékot, melyeket az állatgondozók ízesítettek. Húson kívül rizst, burgonyát, pudingot és egyéb ínyencségeket is föltálaltak az állatoknak. Hogy az állatok ellátásának költségeit biztosítsák, az állatkert dolgozóinak szerényebb konyhát vezettek.

november, Anglia – Burgonyát sütött magának a tűzhelyen egy birminghami tűzoltó, mikor tűzesethez riasztották. A férfi lehúzta a tűzről a lábast, és sebtében nekilódult kötelességét teljesíteni. Mikor eloltották a tüzet, újabb tűzesethez kellett kiszállniuk, a tűzoltó lakása állt lángokban. Dühös volt magára, mert ha előbb megeszi a krumplit, nem lett volna olyan pokolian éhes, és valószínűleg a ház sem égett volna le.

november, Magyarország – Egy vidéki kisváros utcáin két katona sétált, azt tervezték, hogy jót szórakoznak ezen az estén. Beültek egy vendéglőbe sörözni. Csakhogy az egyik legény soha életében nem ivott még alkoholt, úgyhogy a harmadik sör után dalra fakadt, majd kirohant az utcára és örömében betört néhány kirakatot. Ennek minimum hadbíróság lett volna a vége, ha a másik katona nincs észen. Leütötte a fickót, és a főtéren összesöpört avarkupac alá rejtette, míg véget nem ért a razzia.

november, Olaszország – Sisakparkolókat létesítettek Rómában. A parkoló biciklisek és motorosok két sisak számára alkalmas, zárható szekrény mellett hagyhatták járműveiket. A megoldás felettébb praktikus, így vélhetően egyre kevesebb motoros fog sisakban fagyizni vagy ruhát próbálni.

december, Fülöp-szigetek – Az év legforgalmasabb időszakában közlekedett a Leyte-Manila útszakaszon a Dona Paz nevű komphajó. Sötét éjszaka volt, a túlzsúfolt fedélzeten egymás hegyén-hátán utaztak az emberek. Egyszer csak megremegett a hajótest, a döndülés zaja betöltötte az éjszakát. 1526 ember lelte halálát a Victor nevű tankhajóval ütközve. A Dona Paz azon az éjszakán lett Ázsia Titanicja.

december, USA – Egy szál ruhában ünnepelte a szentestét 23 német és svájci turista Los Angelesben. Ez még önmagában nem jelentett volna számukra bosszúságot, ha az a busz, amely az Universal stúdióhoz szállította őket, miközben a műtermekben barangoltak, el nem tűnt volna a turisták vagyontárgyaival, ruhájával és személyes okmányaival. Az alserif széttárt karokkal fogadta őket. A busz szőrén-szálán eltűnt, és még azt sem tudni, hogy a sofőr áldozat vagy elkövető.

december, NSZK – Aznap már több száz jegyet kilyukasztott a kalauz, kicsit fáradt volt, és éppen bosszankodott, hogy az utasok nem tartják be a biztonsági előírásokat, mikor a nyitott ajtóhoz lépett, hogy becsukja. A szerelvény 130 kilométer per óra sebességgel száguldott, s mielőtt az 53 éves férfi megkapaszkodhatott volna, a huzat, követve a fizika törvényeit, kiszippantotta a vonatból.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top