+ High-tech

Így készül a 60 éves űrhajós a féléves űrutazásra

Az Apolló-missziók óta nem landolt ember idegen égitesten. Az Európai Űrügynökség egy jövőbeni Holdbázis létrehozását mérlegeli, míg a NASA hosszútávú terve, hogy űrhajósokat juttat a Marsra.

Az Európa Űrügynökség (ESA) asztronautája, Paolo Nespoli harmadik utazása szimbolikus esztendőben jött el számára. Áprilisban ünnepelte 60. születésnapját, és október 4-én lesz 60 éve, hogy Föld körüli pályára állt a világ első Szputnyik műholdja – adja hírül az Euronews hírcsatona. Az Euronews végig kísérte a felkészülést a féléves űrküldetésre.

Úgy nőttem fel, hogy láttam, amint ember lép a Holdra, meghódítva azt. Gyermekként a “Jetsonokat” néztem. Kedvenc rajzfilmemet az idegen bolygón élő család kalandjairól. Lenyűgözött az űrrobogójuk

– mondja Paolo Nespoli.

A mikrogravitációs körülmények közötti mozgást minden egyes alkalommal újra kell tanulni. Még a több hónapos tréning ellenére is időre van szükségük az űrhajósoknak, hogy akklimatizálódjanak az űrállomáson.

Amikor olyan hosszútávú a küldetés, mint az én második utazásom volt és a harmadik lesz, akkor szinte az űrállomás részévé kell válni. Komfortosan kell érezni magad, amihez muszáj megtanulni, Superman-né alakulni. Abban az értelemben, hogy szó szerint repülsz, lebegsz. Ehhez az állapothoz 4-6 hét, míg alkalmazkodsz. Akkor már nem kell gondolkodnod azon, hogyan juss el A pontból B pontba anélkül, hogy közben ide-oda csapódj, ütközz.

– tudjuk meg Nespolitól.

Csodálatos dolog az, hogy az ember fiziológiája nagyon relatív. Az életkor nem perdöntő. Lehet valaki 60 évesen sokkal fiatalosabb, nézhet ki fittebbnek, mint némely 30-as éveiben járó – állítja Filipppo Castrucci, az ESA repülőorvosa.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top