+ Film

Schubert Éva hősiesen, póz nélkül tűrte a kínszenvedést

Egészen kiváló intellektus volt, darabokat fordított, franciáról magyarra. Az egész élete alkotás, egy alkotáshalmaz.

Schubert Évának csodálatos, alkotó élete volt, tanítványai rajongtak érte és közönsége, pályatársai is nagyon szerették – mondta Mécs Károly.

Mélységesen gyászolom Évát és nagyon fog hiányozni emberileg és művészileg is – fogalmazott Mécs Károly, hozzátéve, hogy nagyon közeli barátok voltak, még pár nappal ezelőtt is együtt voltak.

Schubert Éva olyan drámai színésznő volt, akitől a humor sem állt távol. Rendkívül jó megjelenésű és hihetetlenül okos volt, több nyelven, franciául, németül, latinul beszélt és fordított is. Magyar és német színpadon is játszott.

Együtt is színpadra léptek a szekszárdi német színházban Brecht Koldusoperájában, közös önálló estjük volt Schubert Évával és férjével, Verebes Károllyal együtt Molnár Ferenc írásaiból.

Millió emlékem van róluk – mondta. A közös fellépések mellett magánemberként is összejártak. Szép esték voltak, Feleki Kamillal, Kautzky Jóskával, igazi szalon volt Schubert Évánál.

A színésznő könyvet is megjelentetett, tanított a zeneművészeti főiskolán színészmesterséget, növendékei hihetetlenül ragaszkodnak hozzá. „Egészen kiváló intellektus volt, darabokat fordított, franciáról magyarra. Az egész élete alkotás, egy alkotáshalmaz” – Nem volt publikus, hogy a színésznő milyen sokrétű munkát végez.

Schubert Éva a zenéhez is értett. Remekül zongorázott, még betegen is játszott.

A muzsika a mindene volt, az életét elkísérte, hogy klasszikus zenét hallgatott, járatos volt mind a zeneirodalomban, mind az alkotóművészetben.

Schubert Évát mindenütt nagyon szerette a közönség és a pályatársak is. „Végtelenül kedves, és rendkívül szolgálatkész, aranyos ember volt… olyan színfolt a magyar színművészetben, amely ritka”.”

A színésznő drámai erejét méltatva szerepei közül kiemelte Roberto Athayde Margarida asszony című monodrámájának címszerepét és Orbánné szerepét Örkény István Macskajáték című művében.

Betegségét nagyon megszenvedte, de zokszó nélkül, önuralommal viselte. Lánya szeretettel, törődéssel vette körül, mindent megtett, hogy könnyebb legyen édesanyja életének utolsó szakasza, amikor már betegséggel küzdött. E hosszú idő alatt szellemi erejének végig teljes birtokában volt, hősiesen és póz nélkül tűrte a kínszenvedéseket.

Amikor egy ilyen nagyszerű ember távozik, mindig nagy űrt hagy maga után – mondta  Mécs Károly a kedden elhunyt Schubert Évára emlékezve.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top