+ Képzőművészet

Salvador Dalí továbbra is a föld alatt marad

A most 61 éves Pilar Abel 2015-ben fordult a bírósághoz, kérve az apaság megállapítását.

Mégsem biztos, hogy exhumálni fogják Salvador Dalít, előbb ugyanis összehasonlítják a magát a világhírű festő lányának nevező Pilar Abel és öccse DNS-mintáit – mondta el az asszony ügyvédje hétfőn a spanyol sajtónak.

Enrique Blánquez közölte: a művész örökségét kezelő Fundación Gala-Salvador Dalí nevű alapítvány fellebbezett az exhumálást elrendelő bírói döntéssel szemben, kérve az Abel-testvérek DNS-ének vizsgálatát, amelyből kiderülhet, hogy ugyanattól az apától származnak-e. Amennyiben igen, az alapítvány szerint Dalí holttestének kihantolása feleslegeséé válik.

A mintavételt kedden végzik el – közölte az ügyvéd.

A most 61 éves Pilar Abel 2015-ben fordult a bírósághoz, kérve az apaság megállapítását.

Állítása szerint édesanyja és a festő titkos kapcsolatot folytatott, amikor az asszony háztartási alkalmazottként dolgozott Dalí barátainál egy katalán tengerparti településen, Cadaquésben, ő pedig ebből a szerelmi viszonyból született.

Ha Pilar Abelről bebizonyosodik, hogy ő Salvador Dalí lánya, az örökség 25 százalékára tarthat igényt. Ez azonban már egy másik bírósági eljárás tárgya lehet.

A szakértők szerint Dalí örökségének értéke felbecsülhetetlen, de egyes, a sajtóban megjelent becslések szerint több száz millió euróról lehet szó.

Az ügy érinti a spanyol államot is mint a törvényes leszármazottak nélkül elhunyt művész örökösét.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top