+ Színház

Hátborzongató történet a Szentmargitbányai Kőfejtő színpadán

Szerdán, július 12-én mutatják be Verdi egyik legnépszerűbb operáját, a Rigolettot a Szentmargitbányai Kőfejtő szabadtéri színpadán a francia Philippe Aurlaud rendezésében. Az idei művészeti vezető a német operaélet shooting sztárjaként számon tartott Anja Bihlmaier lesz.

Giuseppe Verdi RIGOLETTO Szentmargitbányai Kőfejtő nagyszínpad

2017. július 12. és augusztus 19. között

Szerdán, július 12-én mutatják be Verdi egyik legnépszerűbb operáját, a Rigolettot a Szentmargitbányai Kőfejtő szabadtéri színpadán a francia Philippe Aurlaud rendezésében. Az idei művészeti vezető a német operaélet shooting sztárjaként számon tartott Anja Bihlmaier lesz.

Rigoletto – egy hátborzongató történet

Az élvhajhász mantovai herceg örömét leli abban, hogy felfogadott udvari bolondja, Rigoletto, szellemes csipkelődésével, maró gúnyolódásával sok embertársának keseríti meg az életét, a herceg estéjén Ceprano grófot szemelte ki martalékául.

Gróf Monterone lánya már áldozatául esett a léha, kicsapongó életű mantovai hercegnek, Rigoletto belőle is csúfot űz, erre a gróf megátkozza őt. A csípős nyelvű Rigoletto félve óvja szeretett lányát, Gildát minden rá leselkedő veszélytől és az udvar hatalmi játszmáitól.

Mikor tudomást szerez a herceg újabb hódítási kísérletéről, és arról, hogy annak kiszemeltje éppen az ő Gildája, kicsúszik lába alól a talaj.

Elérkezettnek látja az időt, hogy megbízza Sparafucile bérgyilkost az álruhába öltözött, diáknak álcázott mantovai herceg megölésével. A szerelmes Gilda azonban átlátva apja tervét, elhatározza hogy feláldozza magát és megmenti a herceget. A herceg holttestére várva Rigoletto elborzadva tépi fel a Sparafucilével kötött egyezség jegyében leszállított hullazsákot.

A karneváli mulatság, élet és halál közötti groteszk világot tár elénk Verdi (1813-1901) nagyszerű művében. Megtudhatjuk, hogy mivé teszi az embert a bosszúvágy, mit jelent a társadalom kitaszítottjaként élni, és azt is, hogy mennyire rombolóak lehetnek a félreértett érzelmek. Az 1851-ben bemutatott, eredetileg Verdi A király mulat című drámáján alapuló, korában többszöri cenzúrának alávetett történet ma sem vesztett aktualitásából.

Philippe Arlaud első rendezése a Szentmargitbányai Kőfejtőben

Philippe Arlaud, fotó: Jean-Marc Nigon

A Rigoletto tragédiába torkolló romantikus szerelmi története, a realitás és a fantázia ötvözete ideális terep a nemzetközileg is nagyon keresett, francia rendező Philippe Arlaud számára.

A szentmargitbányai kulissza egyediségénál s méreténél fogva lehetővé teszi hogy eddig még nem látott és ismert dimenziókban mesélhessék el a népszerű történetet. Arlaud rendezésében különböző világok találkoznak, hogy majd újra eltávolodjanak egymástól. Az egyik oldalon a hercegi udvar szívtelen és gátlástalan, felsőbbrendű világa míg a másik oldalon a bérgyilkos Sparafucile alvilága áll. A két véglet között bontakozik ki Rigoletto és lánya közötti drámai és érzelmi cselekmény szála, melyet végül bedarál és legyőz az ellentétes világok közötti feszültség. Arlaud elképzelése szerint az opera főszereplője nem Rigoletto, hanem Gilda, akinek halálával köddé foszlik a szabadság iránti vágy romantikája.

Az érzelmek, a zene és a képi elemek ötvözésére a kőfejtő nyers sziklái a háttérben ezúttal is kitűnő kulisszaként szolgálnak.

Kitűnő énekesek és zenészek Anja Bihlmaier irányítása alatt

Anja Bihlmaier, fotó: Neda Navaee.

Anja Bihlmaier személyében először lesz női művészeti vezetője és dirigense  a Szentmargitbányai Kőfejtő operaelőadásainak. Amellett, hogy betölti a kasseli Staatstheater zenei igazgatói posztját, Bihlmaier a német operaélet shooting sztárja.

Gilda szerepében az idei szezon Szerelmi bájitalában Adinaként ünnepelt spanyol szopránt, Elena Sancho Pereget láthatjuk újra. A másik szereposztásban Gildaként pedig azt a Tatiana Larina-t köszönthetjük, aki legutoljára Donizetti Lammermoori Lucia című operájának címszerepében kápráztatta el a Kölni Operaház nagyközönségét.

Elena Sancho Pereg, Fotó: Horst Ossinger/dpa

Rigoletto szerepére a szentpétervári Mariinszkij Színház baritonját, Vladislav Sulimskyt valamint a 2015-ös szentmargitbányai Tosca Scarpiáját alakító közönségkedvencet, az olasz Davide Damianit sikerült megnyerni.

Mantova hercegének szerepén három kitűnő tenor osztozik majd. A koreai származású Yosep Kang a világ vezető operházainak színpadán vendégszerepel többek között Rigoletto szerepében illetve Az álarcosbál Riccardojaként. A fülöpszigeti származású, amerikában nevelkedett Arthur Espiritu Észak-Amerika után Európában többek között a Milánói Scála, a Lipcsei és Párizsi Operaház, a Baden-Badeni Fesztivál és a Berlini Filharmónikusok színpadán szerepel, Rigolettót 2013-ban énekelte először St. Gallenben, majd a rákövetkező évben a Klosterneuburgi Fesztiválon, az idei évadban pedig a Kasseli Színházban. A mexikói tenor Jesus Leon amerikai tanulmányai után az Atlantai Opera, a Koreai Operaház, a Skót Operaház, a Dijoni Operház, a párizsi Chatelet Színház mellett Olaszország számos színpadán fellépett, többek között Rómeo, Nadir, Elvino, Mantova hercege, Alfredo és Don Giovanni szerepeiben. Mantova hercegének szerepében jelenleg a Nápolyi Operaház színpadán hallhatja a nagyközönség.

Maddalena és Giovanna szerepén az észt származású Annely Peebo és a bolgár Jordanka Milkova osztoznak. Monterone szerepében az osztrák baritont, Clemens Unterreinert láthatja a nagyközönség, míg a bérgyilkos Sparafucile-t Luke Stoker, basszus, alakítja. Ceprano Gróf szerepén Simon Duus és Karl Huml, Ceprano grófné szerepén pedig Eva Bodorova és Arina Alexeeva, míg Borsa udvaronc szerepén a két tenor, Kirlianet Cortes és David Jagodic osztoznak majd.

A Szlovák Rádió Szimfonikus Zenekarát és a Bécsi Filharmónia Kórusát (Walter Zeh) Anna Bihlmaier vezényli.

Időpontok & információk:

Időpontok: 2017. július 12-től augusztus 19-ig

21 előadás, szerdától péntekig

Kezdete: 20.30 órakor, beengedés 18.30-tól

Időtartam: 3 óra szünetekkel együtt

Jegyárak: € 33 – € 145

Jegyrendelés: Ticketbüro Pan.event

T +43 2682 65065

M tickets@panevent.at

www.operimsteinbruch.at

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top