+ Film

30 ezer eurós filmdíjat vehet át Antonio Banderas

Neve a nyolcvanas években egybeforrt az Oscar-díjas spanyol rendező, Pedro Almodóvar nevével.

Antonio Banderas kapja ebben az évben a Spanyol Nemzeti Filmdíjat – közölte a spanyol kulturális minisztérium kedden.

A díjról döntő filmes és színpadi művészetek intézetének (ICAA) indoklása szerint elismerésre méltó a művész hazai és nemzetközi filmes karrierje, amellyel utat nyitott sok spanyol színésznek és színésznőnek, továbbá kitartó elkötelezettsége a filmművészet mellett színészként, rendezőként és producerként egyaránt.

A málagai születésű Antonio Banderas, aki idén lesz 57 éves, az első spanyol sztár, aki Hollywoodban is irigylésre méltó karriert futott be, eddig több mint 90 filmben működött közre.

Spanyolországban neve a nyolcvanas években egybeforrt az Oscar-díjas spanyol rendező, Pedro Almodóvar nevével, aki felfedezte az akkor még kezdő színpadi színészt.

Először 1982-ben dolgoztak együtt A szenvedélyek labirintusa című vígjátékban, amelyet a Matador, az Asszonyok a teljes idegösszeomlás
szélén, valamint a Kötözz meg és ölelj! követett.

Az Almodóvar-filmek külföldi sikerei hozták meg Antonio Banderas számára a nemzetközi lehetőségeket, 1992-ben megkapta első amerikai szerepét A mambó királyai című alkotásban, egy évre rá pedig a Philadelphia című filmben alakította Tom Hanks partnerét.

Antonio Banderast háromszor jelölték Golden Globe-díjra, ötször a legfontosabb spanyol filmes elismerésnek számító Goya-díjra, utóbbit 2015-ben vehette át mint tiszteletbeli díjazott. Az Európai Filmakadémia rendezőként (Tűzforró Alabama) és színészként (Zorro álarca) is jutalmazta.

Antonio Banderas a 30 ezer euróval járó Spanyol Nemzeti Filmdíjat szeptemberben veheti át a San Sebastian-i Filmfesztiválon.

KORÁBBAN  >

Antonio Banderasnak szívrohama volt

Mit csinálhat Antonio Banderas Budapesten?

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Népszerűek

To Top