+ Irodalom

Az ellopott Picasso képért cserébe nagyobb támogatást kértek a képzőművészek

Ellopták Victoria állam nemezeti képtárából Picasso több mint egy millió dollárra becsült Síró asszony című alkotását. A magukat kulturterroristának nevező tolvajok értesítették az újságok szerkesztőségét és a képtár igazgatóját, hogy a festményt visszaszolgáltatják, ha…

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtó alapján – 1986.

július, USA – Egy bizonyos Mr. McDermott nehéz időket élt át gyerekkorában, a lúdtalpa miatt állandóan csúfolták. Akkoriban megesküdött, ha addig él is, egyszer elégtételt vesz ezért. Felnőtt korára tehetős ember lett, úgyhogy megalakította az Egyesült Lúdtalpak elnevezésű hobbi focicsapatot. Mr. McDermott elégtételként könyvelhette el az idei szezont, melyben a lúdtalpas játékosokból álló csapat komoly sikereket ért el.

július, Szovjetunió – A gördeszka meghódította az örmény fiatalokat. A jereváni opera előtti tér kövezete mágnesként vonzotta a gördeszkásokat, és valósággal gördeszkakorzóvá alakult át. A gördeszka-őrület a kávéházak világába is beszivárgott, egyes helyek gördeszkás pincérek látványos gördüléseivel növelték forgalmukat.

július, Olaszország – A római Sapienza egyetem híres volt arról, hogy igen csekély számú diák vizsgája végződött bukással, ugyanis 800 ezer és 5 millió líra összeghatárok között bármelyik hallgató megvásárolhatta a vizsgajegyet. A tudás érték, hangoztatták a tanárok, akik vélhetően túlértékelték a helyzetüket, mert ezekben a napokban 250-et letartóztattak közülük.

augusztus, NSZK – A Schleswig-Holstein zenei fesztiválon „négykezest” játszott egy lódarázzsal egy sri lankai zongoraművész. A Prokofjev-szonáta utolsó tételénél lódarázs mászott elő a hangláda belsejéből. Először letelepedett a billentyűzet közepére, majd mint aki követi a partitúrát, jobbra-balra röpködött a billentyűk fölött, s így a sri lankai zongoraművész, a közönség megelégedésére, egészen új hangokkal gazdagította a szonátát.

augusztus, Jugoszlávia – Az AIDS-betegség francia rövidítését, a SIDA-t vették át Jugoszláviában. Így történhetett, hogy a Persida női név viselőinek beceneve, a Sida újabb jelentéssel gyarapodott, és olybá tűnt, mintha a név és a betegség között megbélyegző, misztikus kapcsolat alakult volna ki. A Persidák tiltakozásaként egy színésznő nem volt hajlandó eljátszani a Sida névre keresztelt női szerepet.

augusztus, Ausztrália – Ellopták Victoria állam nemezeti képtárából Picasso több mint egy millió dollárra becsült Síró asszony című alkotását. A magukat kulturterroristának nevező tolvajok értesítették az újságok szerkesztőségét és a képtár igazgatóját, hogy a festményt visszaszolgáltatják, ha az állam nagyobb összegű támogatásban részesíti a képzőművészeket.

szeptember, Brazília – Keresztény istenhitre csábította egy férfi az ismerőseit. Az ismerősök bizonyítékot követeltek, mire gondolt egyet a férfi és bevitte őket az állatkertbe. Nézzétek, mondta az oroszlán ketrece előtt, nézzétek, Isten milyen csodálatos és hatalmas, majd bedugta a karját a ketrec rácsai között. Az oroszlán odalépett és leharapta a karját.

szeptember, Japán – Hét év alatt pontosan százezerszer hívta fel egy építőipari cég telefonszámát, majd szó nélkül letette a kagylót az a férfi, aki ezzel elégedetlenségét fejezte ki lakása felújítási munkálataival szemben. A telefont kezelő asszisztensnő pszichiátriára került, a férfi pedig börtönbe.

szeptember, Olaszország – Folyamatosan érkeztek a panaszok az orvosi kamarához egy torinói kórház laboratóriuma ellen. A kamara vizsgálatot kezdeményezett, és megbízott egy rendőrnyomozót. A nyomozó civilben vizeletvizsgálatot kért, kiment a vécére a kis pohárkával, ahol narancslével kevert teát öntött bele. A laboreredmény szerint a teával kevert narancslé egészséges ember vizelete.

október, Anglia – Emlékezetes búcsút vett legényéveitől egy tengerész. Szűk baráti körben iszogattak, mikor a férfi fölállt, néhány tétova mozdulat után kizuhant az ablakon, és eltörte a combját. Tengerész volt, szavát adta, hogy másnap megnősül, úgyhogy a szűk baráti kör másnaposan és törött lábbal hordágyon tolta az oltár elé, ahol fekve mondta ki a boldogító igent, amely után nem következett fergeteges nászéjszaka.

október, Grönland – Törvénybe iktatta a parlament, hogy tilos ittasan hajtani a kutyaszánfogatokat. Az elmúlt tíz évben több mint negyven halálos balesetet okozott az ittas vezetés. Aki ennek ellenére mégis bepiálva ült kutyaszánra, ha élve maradt, megnézhette magát.

október, Kenya – Mostanában kicsit jobban élünk, mondta a férfi. Miért, mivel foglalkoztok, kérdezte amaz. Az egész család együtt dolgozik, ráadásul otthon. Már huszonhárom külföldi országba exportálunk. Jaj, ne csigázz már! Elmondod végre? Kérlek szépen, legyet fogunk.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top