+ Irodalom

Itt a magyarázat, miért tűnhettek el az Orwell-művek a MEK-ből

Mindkét mű (1984, Állatfarm) kultikus a diktatúrák és demokráciák művészi értelmezésében, ezért ha történik velük valami, mindjárt összeesküvést gyanít a háttérben az értelmiség (egy része).

Tegnap több portálon is megjelent, hogy a Magyar Elektornikus Könyvtár (MEK) portáljáról eltűnt két Orwell mű, az 1984 és az Állatfarm. Mindkét mű kultikus a diktatúrák és demokráciák művészi értelmezésében, ezért ha történik velük valami, mindjárt összeesküvést gyanít a háttérben az értelmiség (egy része).

Hogy ezzel szemben mi történt, Fábri Péter egy Facebook posztban mondja el:

Művelt, ám jogilag tájékozatlan ismerőseim egy része most azon háborog, hogy a Magyar Elektronikus Könyvtár levette Orwell műveit a honlapjáról.
Ehhez a következőket kellene tudni, mielőtt felháborodnátok.
1999-től 2004-ig az irodalmi művek interneten történő terjesztése az ún. közös jogkezelés alá tartozott. A MEK abban az időben fizetett egy (nagyon alacsonyan megszabott) összeget az ARTISJUS-nak, az ezt az összeget felosztotta a jogosultak között és nagyjából minden rendben volt. Az 1999-es új Szerzői Jogi Törvény 2004-es módosítása azonban (részben EU hatásra és az internet rohamos fejlődésével összefüggésben) kivette az irodalom internetes terjesztését a közös jogkezelés hatálya alól és ekkortól kezdve a MEK, ha jogkövető módon akart volna eljárni, arra kényszerült volna, hogy minden egyes jogtulajdonossal külön szerződjön. Erre természetesen nem lett volna sem ember, sem pénz. Így az történt, hogy aki a törvény megváltozása révén beállt jogsértést kifogásolta, annak a művét eltávolították, de amíg valaki nem szólt, addig a mű ott maradt. Értelemszerűen egyre inkább csak az ún. public domain művek maradnak majd fent a MEK-en vagy azok, amelyeknek jogtulajdonosai úgy gondolják, hogy fontosabb, hogy a mű megtalálható legyen, mint az, hogy lesz-e belőle bevételük.
Az Európa teljesen jogszerűen járt el és az egész történetnek semmi köze a Nagy Testvér figyel címen terjedő, tájékozatlan megjegyzésekhez.

Akinek pedig felkeltette az érdeklődését a két mű, és napi más irányú elfoglaltságai eddig nem tették lehetővé, hogy elmélyüljön bennük, annak Gaborják Ádám a József Attila Kör (JAK) elnökének ajánlatát mutatjuk:

Aki nagyon aggódik az 1984 és Orwell miatt, hogy pont most akarta elolvasni, akkor angolul még megtalálja. Vagy pedig javaslom a könyvesboltot és a könyvtárakat, ahol kevesebbért el lehet olvasni ezeket a könyveket, mint a havi net. És biztos megtalálhatóak még Huxley, Zamjatyin és Alan Moore könyvei is. Sőt, ezzel még a szerzőket és fordítókat is lehet támogatni, így a napi/havi/évi jó cselekedet is pipa.

5 hozzászólás

5 Comments

  1. staro szerint:

    mai dátum: 2017.július 6.
    hivatkozott módosítás éve: 2004
    Valakinek 13 év után pont most jutott eszébe.
    Ugyan kérem!

  2. Pikkelő szerint:

    2020-ban lejár a védelem. Attól félek addigra aktuálisabb lesz.

  3. G... szerint:

    Oszt Jónapot!
    Mondta egyszer valaki.

  4. egyember szerint:

    A MEK -ben még hány hasonló sor(o)sra jutó mű van (éppen most)?

  5. masikszempont szerint:

    „Így az történt, hogy aki a törvény megváltozása révén beállt jogsértést kifogásolta, annak a művét eltávolították, de amíg valaki nem szólt, addig a mű ott maradt.”

    Vagyis mi történt pontosan és konkrétan ebben az esetben?
    Ki szólt, kinek, minek alapján?
    Szóban, írásban?

    Megköszönöm, ha a hivatalos „szólást”, gondolom írásban, olvashatnánk nyilvánosan.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top