+ Építészet

Leltározzák az Iszlám Állam okozta kulturális veszteséget

Mivel Palmüra óvárosa UNESCO világörökségi helyszín, ezért a műemléki helyreállítást gondos felmérésnek és egyeztetéseknek kell megelőznie.

Palmüra antik épületei közül viszonylag kevés semmisült meg teljesen az elmúlt években, ezek azonban Palmüra legjelentősebb, legszimbolikusabb műemlékeinek számítottak – közölte az m1 aktuális csatorna keddi adásában Vágner Zsolt régész.

Baálsamin templomából semmi nem maradt

A szakember elmondása szerint az Iszlám Állam terrorszervezet pusztítása miatt Baálsamin templomából semmi nem maradt fenn, Bél templomának csupán a masszív bejárati kapuja vészelte át a robbantást, de négy sírtornyot is teljesen elpusztítottak.

A színház egyes, korábban helyreállított részei szintén károsodtak, felrobbantották továbbá a Tetrapülont is.

Vágner Zsolt kiemelte: mivel Palmüra óvárosa UNESCO világörökségi helyszín, ezért bármilyen műemléki helyreállítást gondos felmérésnek és egyeztetéseknek kell megelőznie.

Egy elismert nemzetközi szaktekintély, Paolo Matthiae olasz régész kedden arról beszélt, hogy a háborús pusztítással súlyosan megrongált palmürai régészeti helyszín szinte teljesen helyreállítható.

Vágner Zsolt elmondta, a mai technológia segítségével valóban könnyen elvégezhető a felrobbantott épületek rekonstrukciója; komoly dilemma azonban, hogy mit szabad visszaépíteni.

Mint hozzátette, a színház károsodott részei vagy a Tetrapülon korábbi helyreállítások eredményeiként álltak Palmürában, így ezek az emlékek egyszerűbben újjáépíthetők. A két nagy templom és a négy sírtorony rekonstrukciója a kulcskérdés, ezek körül zajlik most a szakmai vita – mondta.

A szakemberek Palmüra visszafoglalása után rögtön konzerválták a romokat, jelenleg annak a felmérése zajlik, hogy nem lopták-e el az antik épületek egyes maradványait.

Nyitóképünkön a Tetrapülon, mielőtt felrobbantották

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top