+ Irodalom

Hétfőn döntenek Kölcsey Hymnus kéziratának további sorsáról

A nagyközönség előtt kevésbé ismert, hogy az Országos Széchényi Könyvtár sokmilliós gyűjteményében vannak okmányok, melyek nem a Könyvtár tulajdonát képezik.

A Hymnus eredetije továbbra is a nemzeti könyvtárban

Ünnepélyes keretek között újul meg Kölcsey Ferenc Hymnus, a Magyar nép zivataros századéiból című költeménye kéziratának letéti szerződése

A nagyközönség előtt kevésbé ismert, hogy az Országos Széchényi Könyvtár sokmilliós gyűjteményében vannak okmányok, melyek nem a Könyvtár tulajdonát képezik. Az pedig szinte egyáltalán nem ismert, hogy egyik legnagyobb nemzeti ereklyénk, a Hymnus kézirata is ezek közé tartozik.

Kölcsey Ferenc kéziratai, halálát (1838) követően, félárva unokaöcsének, Kölcsey Kálmánnak tulajdonát képezték, ám kiskorú lévén, a kéziratok további sorsát illetően édesanyja, özv. Kölcsey Ádámné, Szukányi Josephéin járt el. Az értékes hagyaték a következő évtizedekben több részre szakadt, kerültek okmányok az Akadémia és a Széchényi Könyvtár tulajdonába, ám az értékes verskéziratok egy kötege a család tulajdonában maradt, köztük a Hymnus is. Ez utóbbinak sorsáról a 20. század közepéig semmit sem tudott az irodalomtudomány, lappangott. Ekkor, 1944 nyarán, a megőrzés felelősségétől indíttatva helyezte el letétként Kölcsey oldalági leszármazottja, László Magda a pótolhatatlan kéziratot az Országos Széchényi Könyvtárban, ahol az óta is őrizzük.

A tulajdonos család a nemzeti ereklye megőrzése iránti felelősségtől indíttatva egykori döntését megerősíti, és 2017. július 3-án 13 órakor az Országos Széchényi Könyvtár épületében a Felek – a család képviseletében Fáy Péter, az Országos Széchényi Könyvtár képviseletében Tüske László főigazgató – ünnepélyesen aláírják a megújított Letéti szerződést. Ez alkalommal magát a Hymnus kéziratát is megtekinthetik az érdeklődők.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top