+ Építészet

Kisajátítják Hitler ausztriai szülőházát

adolf hitler

Működött a falai között iskola és bank is, majd 1972-ben az állam bérelte, hogy sérült embereknek alakítson ki otthont benne.

Nem jogellenes Adolf Hitler ausztriai szülőházának kisajátítása az osztrák alkotmánybíróság pénteki döntése szerint. Az osztrák parlament határozata alapján decemberen lett a ház az osztrák állam tulajdona.

A bécsi alkotmánybíróság múlt héten csütörtökön kezdte el tárgyalni Adolf Hitler braunaui szülőházának állami kisajátítási ügyét, mivel az egykori tulajdonos a lépést alkotmányellenesnek vélte és bírósághoz fordult. Az osztrák állam így kívánta megakadályozni, hogy az épület szélsőségesek zarándokhelye legyen. A házat szanálni akarják és szociális célokra szeretnék felhasználni.

Gerhart Holzinger, az alkotmánybíróság elnökének indoklása szerint az államnak különleges felelőssége, hogy meghiúsítsa a neonáci ideológiák térnyerését. A ház „különleges szimbolikus erejét” csak akkor lehet tartósan megakadályozni, ha alapvető építési változtatásokat végeznek az épületen, amely felismerhetetlenné teszi. Holzinger szerint az állam felelőssége, hogy ne történjen visszaélés, ez pedig csak a teljes körű rendelkezési joggal lehetséges.

Wolfgang Sobotka belügyminiszter közleményben üdvözölte az alkotmánybíróság döntését. Mint fogalmazott: az kívánják biztosítani, hogy „ez a ház soha többet ne kerülhessen rossz kezekbe”. Hangsúlyozta: az épület körüli viták átszőtték az elmúlt évtizedet, ezért cél volt, hogy átláthatóvá váljon a helyzet és lehetőség legyen a „történelem felelősségteljes feldolgozására”. A miniszter közölte, hogy szorosan együttműködve a felső-ausztriai tartományi vezetővel és Braunau polgármesterével megvizsgálják az épület felhasználási terveit.

Hitler 1889-ben született az osztrák-német határon fekvő kisvárosban. A nagyméretű saroképület, amelyben élete első éveit töltötte, 1938-ig egy helyi család tulajdonában volt. Akkor vásárolta meg a náci diktátor egyik bizalmasa, Martin Bormann. A nácik felújították és „kulturális központot” alakítottak ki benne. A házat 1952-ben vásárolta vissza az eredeti tulajdonos, aki később bérbe adta.

Működött a falai között iskola és bank is, majd 1972-ben az állam bérelte, hogy sérült embereknek alakítson ki otthont benne. Az épület azóta áll üresen, gazdája azonban így is pénzt keresett vele, a belügyminisztérium és Braunau városa ugyanis havi mintegy 4700 euró bérleti díjat fizetett neki.

Wolfgang Sobotka osztrák belügyminiszter korábban több alkalommal a ház lebontása vagy teljes átalakítása mellett állt ki. A belügyminisztérium által felállított szakértői bizottság a náci diktátor szülőházának átalakítását és nem a lebontását javasolta.

Az UNESCO műemlékvédelmi szervezete, az ICOMOS ausztriai csoportja is Hitler szülőházának lerombolása ellen foglalt állást.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top