+ művészet & politika

Elhunyt Európa öntudata, Simone Veil

Simone Veil holokauszttúlélőként az antiszemitizmus elleni küzdelem élethosszig tartó harcosa volt. Határozott elkötelezettje az etikai, demokratikus és európai értékeknek és lelkes védelmezője a nők jogainak.

Nyolcvankilenc éves korában elhunyt Simone Veil volt francia miniszter, az Európai Parlament egykori és első női elnöke, a Francia Akadémia tagja – tudatta pénteken a politikus családja.

Simone Veil Franciaország egyik legnagyobb tiszteletben álló és legnépszerűbb közéleti személyisége volt: a holokauszt túlélőjeként politikai pályafutása kezdetétől fogva meggyőződéses európai, a második világháborúban a zsidókat mentő francia Igazak szerepe elismerésének kezdeményezője és a franciaországi Soa Emlékalapítvány elnöke volt.

Nevéhez fűződik az abortusz franciaországi legalizálása, az erről szóló törvényt egészségügyi miniszterként 1974-ben, Jacques Chirac jobboldali kormányának tagjaként óriási politikai vitát követően sikerült elfogadtatnia a parlamenttel.

Határozott, őszinte és szókimondó karakterével az 1970-es évektől a francia politika meghatározó politikusa volt, megrendült egészségi állapota miatt az utóbbi években azonban egyre kevesebbet jelent meg a nyilvánosság előtt, tavaly nyáron légzési problémákkal kezelték kórházban.

Emmanuel Macron francia államfő a Twitteren fejezte ki legmélyebb részvétét fejezte ki Simone Veil családjának, s azt kívánta, hogy

a példája inspirálja honfitársait, akik a legjobbat meríthetik Franciaországból az elhunyt politikus élete alapján.

Francois Hollande előző köztársasági elnök szerint

Simone Veil a méltóságot, a bátorságot és az őszinteséget testesítette meg.

Francis Kalifa, a Franciaországi Zsidó Intézmények Reprezentatív Tanácsának elnöke (CRIF) pedig úgy vélte, hogy

Franciaország egy kivételes asszonyt, a holokauszt nagy tanúját és emlékének őrzőjét veszítette el.

Simone Veil a dél-franciaországi Nizzában született 1927. július 13-án Simone Jacob néven, egy nem vallásos zsidó családban. Szüleivel és húgaival együtt származása miatt 1944-ben deportálták Auschwitzba, ahonnan a lányok szüleik nélkül tértek haza.

A háború után jogi és politikaelméleti tanulmányokat folytatott, majd bíró és köztisztviselő lett. Az 1970-es években a jobboldalon kapcsolódott be a politikába, s harminc éven át a francia és európai politika egyik vezető, végig népszerű személyisége maradt: 1979 és 1982 között az  Európai Parlament elnöke volt, 1995-ig többször töltött be miniszteri posztot a francia kormányokban, majd 1998-tól 2007-ig az  Alkotmánytanács tagja volt, 2010-ben pedig tagjai közé választotta a Francia Akadémia. A beiktatáshoz szükséges díszkardra kérésére rávésték a 78651-es azonosítószámot, amelyet 16 éves korában az auschwitzi haláltáborban tetováltak alkarjára. Une vie (Egy élet) című, 2008-ban megjelent önéletrajzi kötetében – amely több mint félmillió  példányban kelt el – auschwitzi emlékeiről, ateista és feminista meggyőződéséről írt.

Simone Veil Európa öntudata volt,  példáját kötelességünk ápolni – jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke, Simone Veil, az Európai Parlament korábbi elnökének halála kapcsán kiadott nyilatkozatában pénteken.

Tajani kiemelte, Simone Veil holokauszttúlélőként az antiszemitizmus elleni küzdelem élethosszig tartó harcosa volt. Határozott elkötelezettje az etikai, demokratikus és európai értékeknek és lelkes védelmezője a nők jogainak. Európai parlamenti elnöksége hosszú távú hatással volt az intézmény életére és történelmére.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Emmanuel Macron francia államfőnek írt levelében hangsúlyozta, Simone Veil politikai elkötelezettsége révén hozzájárult Európa tartós békéjének megteremtéséhez.

A legnemesebb célok fáradhatatlan harcosa volt, tisztánlátó és bizakodó, azzal a meggyőződéssel, hogy idővel a haladás mindig felülkerekedik

– írta Juncker.

Thorbjorn Jagland, az Európa Tanács főtitkára nyilatkozatában aláhúzta, Simone Veil távozásával Európa egyik legemblematikusabb alakját vesztette el. A női jogok bajnoka volt és jelentős szimbóluma a holokauszt-emlékezetnek. Elkötelezett európaiként kitörölhetetlen jelet hagyott a 20. század második felének történelmében.

Simone Veil volt francia miniszter, az Európai Parlament egykori és első női elnöke, a Francia Akadémia tagja nyolcvankilenc éves korában hunyt el pénteken.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top