+ Képzőművészet

Bizonytalan az MTA egyedülálló művészeti gyűjteményének sorsa

Sem a bezárás okáról, sem időtartamáról nem adott ki hivatalos közleményt az MTA.

Sem írott utasításban, sem egyéb dokumentumban nem egyértelműsítette a helyzetet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) vezetése, pusztán az érintett munkatársakkal közölték: bizonytalan időre bezár az MTA épületében található művészeti gyűjtemény – adja hírül az artportal.hu.

A gyűjtemény igencsak komoly hagyományokkal bír, az akadémia épületét eleve úgy tervezték, hogy benne gyűjtemény és kiállítások is helyet kapjanak. Az ország első nyilvános, az európai festészet remekeit felsorakoztató képtára 1871-től – állami tulajdonba kerülésétől fogva – Országos Képtár néven működött az épület falai közt egészen 1906-ig. Ekkor a kollekció az újonnan épült Szépművészeti Múzeumba került át, de a továbbiakban is volt gyűjteménye az akadémiának, a Történelmi Képcsarnok, amely egészen 1939-ig működött, amikor a Nemzeti Múzeumba költöztették.

A képtár termeiben az Akadémia és az egykor az épületben működő Kisfaludy Társaság tagjainak neves hazai és külhoni művészek által készített portréi láthatók; olyan festmények, mint Friedrich von Amerling Széchenyi Istvánt, Anton Einsle Kölcsey Ferencet, Barabás Miklós Vörösmarty Mihályt, Deák Ferencet, Berzsenyi Dánielt és Arany Jánost, vagy Székely Bertalan Szalay Lászlót ábrázoló arcképei.

A gyűjtemény nyitvatartása: hétfőnként 11.00–16.00, péntekenként 11.00–16.00
A belépés ingyenes.

Az MTA gyűjteményének munkartársai finisszázzsal búcsúztatják a gyűjteményt, július 7-én, pénteken. A program:

fény és csend 

9.30-től
Szemlélődés a Művészeti Gyűjtemény nagytermében (a fényviszonyok változnak!)

11.00
Carl Johann Steinhäuser Goethe mint lanton játszó Apolló című művének (MTA Könyvtár és Információs Központ) és Johann Niedermann Batsányi Jánosné Baumberg Gabriella arcképének (Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Képcsarnok) installálása a Művészeti Gyűjtemény Goethe-termében

fény és hang

13.00-tól
KÉP/VERS: negyedóránként versek, prózai művek (részletei) hangzanak el a Művészeti Gyűjtemény képei előtt (csatlakozni lehet!)

15.30
Három költemény a Parnasszus témájára

16.00
Az Óbudai Danubia Zenekar tagjai játsszák Joseph Haydn C-dúr vonósnégyesét (Op. 20 No. 2) a Művészeti Gyűjtemény félköríves termében

fény és zaj

17.00
Búcsúszó

17.15
Utolsó körbejárás a képtár tereiben (7 terem – 7 kép – 7 mondat)

fény és csend

18.00
Tableau vivant: Michel Dorigny Parnasszus című festményének (1640 k., Szépművészeti Múzeum) megidézése a Művészeti Gyűjtemény nagytermében

18.15
Alak- és drapériatanulmányok a nagyteremben (Képzőművészeti Egyetem tanáraival és diákjaival, de bárki csatlakozhat), 2 x 45 perc, 10–10 perc szünettel)

21.00
Rave

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top