+ Film

Elkelt a Disneyland-térkép, ami akkor készült, amikor még nem is volt Disneyland

Disney és Ryman megállás nélkül végigdolgozott egy hétvégét, hogy a vázlatot egy sor New York-i befektető elé tudja tárni.

Több mint 700 ezer dollárért cserélt gazdát Walt Disney első, 1953-ban rajzolt Disneyland-térképe vasárnap, egy Disney-emléktárgyakat felvonultató Los Angeles-i aukción.

Az értékes ritkaság a Disneyland-térképek esetében rekordot jelentő, a Disneyhez kötődő emléktárgyak esetében pedig az aukción elért egyik legmagasabb áron talált új gazdára, annak ellenére, hogy az előzetesen becsült 900 ezer dollárnál kevesebbért kelt el.

A kaliforniai székhelyű Van Eaton Galleries aukciósház társtulajdonosa, Mike Van Eaton szerint izgalmas licitharc vezetett a 708 ezer dolláros leütési árhoz. Az új tulajdonos kilétét nem hozták nyilvánosságra.

A vidámpark első, több mint 50 éves vázlatát Walt Disney (1901-1966) Herb Ryman nevű kollégájával együtt készítette. Ez az első teljes térképvázlata a mára világhírűvé vált élményparknak, mely 1955-ben nyílt és amely Miki egér és Donald kacsa kitalálójának legnagyobb szabású terve volt.

A neves rajzfilmes és producer sok banknak és tévétársaságnak akarta megmutatni az igen nagy költségvetésű projektet, hogy finanszírozót találjon. Disney és Ryman megállás nélkül végigdolgozott egy hétvégét, hogy a vázlatot egy sor New York-i befektető elé tudja tárni.

Végül filmjogok és egy új tévéműsor fejében az ABC tévécsatorna bocsátotta Disney rendelkezésére az anyagiakat. A dollármilliókat jelentő üzlet az amerikai televíziózás történetének egyik legjelentősebbje lett.

A Collecting Disney elnevezésű vasárnapi aukción csaknem 700 tételt vonultattak fel – a tárgyak többsége magángyűjteményből érkezett -, és előzetesen 2-3 millió dollárra becsülték az összbevételt.

KORÁBBAN >

Felejtsd el Disneyland-et, már Miyazaki a menő

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top