+ Irodalom

Titokzatos betegségeket gyógyított a csodaforrás

A 630 lelket számláló Ranschbachban csodaforrás működött, melynek vizét különféle titokzatos betegségek gyógyítására használták. A kút olyan népszerű volt, hogy hétvégeken 8-10 ezer látogató is megrohamozta a kutat.

Érdekes történetek a xx. századi magyar sajtó alapján – 1983.

január, Chile – Teljes sebességgel robogott Santiago de Chile felé egy személyvonat, miközben egyetlen állomáson sem állt meg. A vasúttársaság értetlenül állt az eset előtt, ugyanis két mozdonyvezető is tartózkodott a fülkében. A főváros előtt nyolcvan kilométerrel sikerült megállítani az ámokfutást: kikapcsolták a felső vezeték áramellátását. A mozdonyvezető és segédje még ekkor is békésen szunyókált a fülkében, mert, ahogy később kiderült, előző este fergeteges ivászaton vettek részt.

január, USA – Közszájon forgott a kisiskolások között egy versike, amely arra a kérdésre adott választ, hogy mit tanultál ma az iskolában? A gyermek a versben ezeket válaszolta: az elnök sohasem hazudik; a katonák sohasem halnak meg; az országunkban mindenki szabad.

január, Anglia – Túlsúlyos nőknek rendeztek tornaórákat Penzance városházának első emeleti nagytermében. Egy szemtanú állítása nyomán a város vezetői is meggyőződhettek róla, hogy a negyven túlsúlyos nő, összesen háromtonnányi tömeg ugrándozása során a városháza kileng, össze-vissza inog. A statikusok megállapították, ha nem akarják, hogy negyven túlsúlyos nő romba döntse a városházát, akkor szüntessék meg a tornaórákat. Vagy helyezzék át a pincébe.

február, Anglia – Meztelenül robogott át motorkerékpárjával Barnard Castle község főutcáján egy férfi, mert miközben a közeli melegvizű tóban fürdőzött, barátai elvitték a ruháit. A közlekedési rendőrök üldözőbe vették, és előállították. 60 font pénzbüntetést szabtak ki rá gyorshajtásért, és mert bukósisak nélkül motorozott.

február, Szingapúr – A háziállatokként tartott majmoknak személyi igazolványt kellett kiállítatni egy új kormányrendelet alapján. A személyi igazolványban rögzítették a majom fényképét és első két lábának talplenyomatát. Beleírták a tulajdonos nevét és címét. Az igazolványokat számozták, központilag regisztrálták, és egy évig voltak érvényesek. A rendőrök így könnyen igazoltathatták az éjszakában dorbézoló majmokat.

február, Japán – Olyan számítógépet állítottak munkába a rendőrségen, amely pillanatok alatt képes volt kideríteni a cserbenhagyó gázoló autó adatait. A legparányibb zománcrészecskéből, amely minden áldozaton maradt, képes volt megállapítani a kocsi típusát, gyártási évét, a rendszámát, és a tulajdonos nevét. Csak azt nem, ki vezette a kocsit.

március, Dánia – Néhány szelet vadpecsenyét szeretett volna sütni magának a szalmaözvegy férfi, de a szakácskönyvéből épp az idevonatkozó oldalak hiányoztak. Ezért a foglalkozását tekintve háztartási tanácsadó átment tanácsért a szomszédba, egy baráti házaspárhoz. Amikor egy óra múlva visszatért az aprólékosan följegyzett recepttel, a tűzoltók már javában oltották a konyhájában támadt és az egész lakásra átterjedt tüzet.

március, NSZK – A 630 lelket számláló Ranschbachban csodaforrás működött, melynek vizét különféle titokzatos betegségek gyógyítására használták. A kút olyan népszerű volt, hogy hétvégeken 8-10 ezer látogató is megrohamozta a kutat. Hatalmas ballonokkal és tartálykocsikkal jöttek, és a víz jelentős részét értékesítették. A polgármester, látva a hétvégi tumultust, rendeletet adott ki, amellyel 5 literben szabályozta az elhordható víz mennyiségét, s azt az 5 litert is a városháza alkalmazottai mérték ki, mondván, 5 liter is ugyanolyan csodákra képes, mint 100 liter.

március, Skócia – Azt rebesgették, hogy szép halál vár a skótokra, ha a helyzet nem változik. Whiskybe fognak fulladni. A múlt évhez képest úgy visszaesett a whisky iránti kereslet, hogy 8 billió üveg feküdt a tárolókban. Nem csak a kardrántásra, hanem a whiskygyártásra is igaz a mondás: aki whikyt gyárt, whisky által vész el.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top