+ Zene

Magyar diák jazzbandája nyerte meg a rangos nemzetközi fesztivált

A 25 éves Gunst Áron, a Conservatorium van Amsterdam másodéves hallgatója diáktársaiból szervezett zenekart, amely az Aron Gunst Quintett nevet kapta. Az egy hétig tartó versenyen többször is játszottak, két elődöntőben is bizonyítaniuk kellett, hogy érdemesek a döntőbe jutásra.

A Bucharest International JAZZ Competition Európa második és a világ harmadik legrangosabb jazzversenye, ahová a világ minden tájáról érkeznek együttesek. A 25 éves Gunst Áron, a Conservatorium van Amsterdam másodéves hallgatója diáktársaiból szervezett zenekart, amely az Aron Gunst Quintet nevet kapta. Az egy hétig tartó versenyen többször is játszottak, két elődöntőben is bizonyítaniuk kellett, hogy érdemesek a döntőbe jutásra.

Őszintén szólva erre semmi esélyt nem láttunk – meséli Áron –, úgy mentünk ki erre a versenyre, hogy legalább egy jó hetünk lesz együtt, kis kikapcsolódás. De valahogy minden klappolt, és mikor kihirdettek az öt döntős nevét és mi közte voltunk, akkor picit már éreztem, hogy ezt meg lehet nyerni.

A döntőben végül csupa saját szerzeményt játszottak, és ezzel végképp lenyűgözték a zsűrit. Az amerikai zsűritagok véleménye szerint ilyen színvonallal még az Egyesült Államok jazzfesztiváljain is megállnák a helyüket. Ezek után nem meglepő, hogy ők nyerték meg a versenyt, megelőzve náluk idősebb és tapasztaltabb zenészeket és zenekarokat is.

Vajon mi lehetett a titkuk? Áron szerint az, hogy a banda minden tagja másmilyen egyéniség, másmilyen kulturális háttérrel. Lucas Figueiredo Santana (szaxofon) brazil, Dionysis Polygenis (gitár) görög-olasz, Marcello Cardillo (dob) olasz, Diarmuid Lally (basszusgitár) ír, Gunst Áron (zongora) pedig magyar. Ez a színesség mutatkozott meg a zenéjükben és a saját szerzeményeikben is. Ráadásul nagyon élvezték is a közös játékot, és talán az sem utolsó szempont, hogy nemcsak kollégák, hanem a konzervatórium kezdete óta jó barátok is.

A siker természetesen szárnyakat adott az Aron Gunst Quintetnek. Első albumuk ősszel érkezik, emellett a holland és a frissen szerzett tengerentúli kapcsolatok segítségével 2018-ra saját turnét szerveznek, és készülnek a legjobb európai fesztiválokra is.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top