+ Életmód

Mit tehetsz, ha vallásod tiltja, hogy nő mellé ülj a repülőgépen?

Az El Al járatai számos esetben azért indultak késve, mert az ultraortodox férfiak nem voltak hajlandóak nők mellé ülni.

Az ultraortodox férfi utasok kérésére sem szabad ezentúl átültetni más helyre a velük szomszédos ülésre került nőket az El Al izraeli légitársaság járatain – határozott egy izraeli bíróság csütörtökön.

A bíróság azért döntött ebben a kérdésben, mert Renee Rabinowitz, egy nyolcvanhárom éves holokauszttúlélő beperelte az El Alt, miután egy New Yorkból Tel-Avivba tartó járatán 2015-ben egy vallásos férfi utas, aki nem akart nő mellett utazni, a légtársaság utaskísérőjéhez fordult, aki megkérte az idős asszonyt, hogy cserélje el a helyét.

Az El Al a Háárec című újság honlapjának értesülése szerint azzal érvelt a jeruzsálemi törvényszéken, hogy a nemek szerinti átültetés nem tekinthető hátrányos megkülönböztetésnek, mert mindkét nem kérésére megteszik, hasonlóképpen a családok közelebb ültetéséhez vagy a kisgyerekektől távolságot kérő utasok igényeinek lehetőség szerinti kielégítéséhez.

Az utóbbi években az El Al járatai számos esetben azért indultak késve, mert az ultraortodox férfiak nem voltak hajlandóak nők mellé ülni, és a stewardesseknek helyeket kellett keresniük számukra vagy a szomszédos helyen ülő nők számára.

A bírói döntés nyomán a vallásos férfiak ezentúl is kérhetik áthelyezésüket egy üresen álló székbe, vagy ők maguk megkérhetik utastársaikat, hogy cseréljenek helyet egymással, de a légitársaság alkalmazottai nem kérhetik helycserére az utasokat.

Az elültetett nő számára 6500 sékeles (mintegy félmillió forintos) kártérítést is megállapított a bíróság, és arra kötelezték az El Alt, hogy fél éven belül írásban tájékoztassa ügyfeleit az új szabályokról, és a személyzetet is képezze át az új döntés szellemében.

Az izraeli légitársaság képviselői bejelentették, hogy a vállalat elfogadja az ítéletet, és gondoskodni fog annak betartásáról.

Az ultraortodox zsidóság az izraeli lakosság 10 százalékát teszi ki. A közösségre jellemző, hogy a zsinagógán kívül nem végeznek munkát, többnyire teológiai szövegek tanulmányozásával foglalkoznak és állami támogatást kapnak vallási iskolák fenntartására. Különcködésük igencsak megnehezíti a világi zsidókkal való együttélést és gyakori konfliktusok forrása.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top