+ Tudomány

Már csak 7 év és India lesz a legnépesebb állam

Nigéria jelenleg a világ hetedik legnépesebb országa, de már 2050 előtt megelőzi az Egyesült Államokat, és a világ harmadik legnépesebb országa lesz.

Hét éven belül India lesz a világ legnépesebb országa, megelőzi Kínát, Nigéria pedig 2050-re a harmadik helyre kapaszkodik fel, maga mögött hagyva az Egyesült Államokat – áll az ENSZ szerdán kiadott legfrissebb jelentésében, amely szerint a világ lakossága az évszázad derekára megközelíti a tízmilliárdot.

A világszervezet szerint jelenleg a világon közel 7,6 milliárd ember él, és a számuk 2030-ra 8,6 milliárdra, 2050-re 9,8 milliárdra, a századfordulóra pedig 11,2 milliárdra nő.

Évente körülbelül 83 millióval nő a Föld lakossága, és ez a növekedési tendencia várhatóan folytatódni fog, miközben a termékenységi ráta – amely a hatvanas évek óta folyamatosan csökken – a jövőben is visszaesést fog mutatni.

John Wilmoth, az ENSZ gazdasági és szociális ügyekkel foglalkozó hivatal népesedési osztályának igazgatója New York-i sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a jelentés 233 országban vagy térségben összegyűjtött adatok elemzésével készült.

Wilmoth szerint figyelemre méltó a lakossággyarapodás Afrikában: mostantól 2050-ig a világlakosság növekedésének felét ez a kontinens adja majd. A másik szélsőséges tendencia pedig Európában várható, ahol a lakosság lélekszáma az elkövetkező évtizedekben valamelyest csökkeni fog.

Az ENSZ-előrejelzés szerint a század derekáig a globális népességnövekedés felét mindössze kilenc ország, India, Nigéria, Kongó, Pakisztán, Etiópia, Tanzánia, az Egyesült Államok, Uganda és Indonézia fogja adni. Ez idő alatt legalább duplájára nő a 26 afrikai ország népessége.

Nigéria jelenleg a világ hetedik legnépesebb országa, és ott a legnagyobb a lakosságnövekedés az első tíz legnépesebb ország közül. A nyugat-afrikai ország már 2050 előtt megelőzi az Egyesült Államokat, és a világ harmadik legnépesebb országa lesz.

Jelenleg a világ legnépesebb országa Kína, 1,4 milliárd lakossal, de India – ahol jelenleg 1,3 milliárd ember él – 2024-re leszorítja az első helyről.

A termékenység szinte mindenütt a világon visszaesést mutatott az elmúlt években. Wilmoth szerint átlagban a nők 2,5 gyereket szülnek, de az arányszám erősen változó képet mutat. Európában a legalacsonyabb, 1,6-os volt a becsült termékenységi mutató az elmúlt időszakban, míg a Afrikában a legmagasabb, ott átlagosan 4,7 gyereket szültek a nők.

A születési ráta a világ 47 fejlett országában viszonylag magas maradt, az éves népességnövekedés pedig ezekben az országokban 2,4 százalékos volt, de az ENSZ szerint az elkövetkező évtizedekben ez a tendencia jelentősen lelassul. A 47 fejlett országban körülbelül egymilliárd ember él most, és 2050-re 1,9 milliárdra gyarapszik a lakosság.

Wilmoth azt mondta, hogy egyre több országban csökken a termékenységi arányszám a 2,1-es szint alá, amely a népesség szinten tartásához szükséges. 2010 és 2015 között 83 országban, ahol a világ lakosságának a 46 százaléka él, ez az arányszám 2,1 alatt volt.

A lakosságnövekedés lassulása mellett az alacsony termékenység az oka a lakosság elöregedésének. Az előrejelzés szerint a hatvan év felettiek száma a világon több mint kétszeresére, a jelenlegi 962 millióról 2,1 milliárdra nő 2050-re, és több mint háromszorosára 2100-ra, amikor eléri a 3,1 milliárdot. Európában már most is a lakosság negyede hatvan év feletti, és az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re eléri a 35 százalékot, majd körülbelül ugyanilyen marad az évszázad hátralévő részében is.

Tovább csökken Magyarország népessége, miközben a Földön demográfiai robbanás tapasztalható. 2100-ra már a 6,5 millió főt sem éri el Magyarország lakossága az ENSZ frissen publikált tanulmánya szerint.

A jelenlegi 9,7 milliós magyar népesség 2030-ra már csak 9,3 milliósra becsülhető. Tovább csökken egymillió fővel 2050-re, akkorra már csak 8,3 millió főt prognosztizálnak. 2100-ra 6 millió 388 ezer fős lesz Magyarország népessége az ENSZ jelentése alapján.

1 hozzászólás

1 hozzászólás

  1. Imi szerint:

    2417 január 4-re pedig teljesen elfogyunk!

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top