+ Tudomány

Gombász találta meg Kárpát-medence Akhilleuszának aranyvértjét

Világraszóló aranykincs került elő Szeged határában.

Világraszóló aranykincs került elő Szeged határában. A bronzkori arany lábvértre gombászás közben bukkant egy erdőjáró. A rejtélyes helyszínen a szegedi Móra Ferenc Múzeum régészei megtalálták a leletegyüttes további töredékeit is. Magyarország területén korábban még soha nem fedeztek fel a szakemberek bronzkorból származó arany lábvértet.

Ez egy rendkívüli lelet.  A páratlan értékű vértet a korszak egyik nagy  befolyással bíró, erős embere, – szimbolikusan úgy is fogalmazhatunk – a Kárpát-medence Akhilleusza viselhette.

A Móra-múzeum szakértői úgy vélik, a most előkerült bronzkori aranyvérthez hasonló régészeti szenzáció utoljára akkor történt Szegeden, amikor a húszas években Móra Ferenc irányításával megtalálták a nagyszéksósi aranyleletet.

Az arany lábvértet a késő bronzkor folyamán, körülbelül 3000 éve rejthették el a földbe. A késő bronzkori lábvért formája és díszítése alapján a legnagyobb valószínűséggel a Kr.e. 12. és 9. század közötti periódusra keltezhető – ami nagyjából megfeleltethető a Trójai háború időszakának.

Hasonló formájú bronzból készült lábvérteket az Égeikumtól egészen Franciaországig használtak a késő bronzkor időszakában. A Szeged határában előkerült darab egyik különlegessége, hogy a Dunától keletre eső vidékről eddig egyetlen hasonló tárgy sem ismert.

KORÁBBAN  >

2500 éves arany ékszereket találtak a mezőn

Tizenegy arany ékszerre bukkantak a döbrögeci határrészen

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top