+ Zene

Amikor Lovasi András először vett öltönyt. Lovasi 50

Több filmben is szerepelt, mint a Csinibaba, az Anyád, a szúnyogok, Kelj fel, komám, ne aludjál, Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, A mohácsi vész, Sztornó, Lámpagyújtogatók.

Lovasi András Kossuth-díjas rockzenész, énekes, szövegíró, a Kispál és a Borz, majd a Kiscsillag együttes frontembere 2017. június 20-án ünnepli 50. születésnapját.

A Pécsen született zenész a Pécsi Tudományegyetem földrajz szakára járt, de az intézmény sorozatos hiányzásai miatt eltanácsolta.

Húszéves volt, amikor Bräutigam Gábor dobossal, Kispál András gitárossal és a néhány év múlva kiszálló Ózdi Rezső basszusgitárossal együttest alapítottak. A bandát Borz névre akarták keresztelni, de a gitáros ez ellen tiltakozott, így lett belőlük Kispál és a Borz. A Pécshez erősen kötődő zenekar első koncertjét az egyetemi Szenes Klubban adta, első lemezük 1991-ben Naphoz Holddal címmel jelent meg.

A több tagcserén is átment, olykor trióban zenélő Kispál és a Borz hamarosan Magyarország egyik legismertebb alternatív rockzenekara lett, amiben óriási szerepe volt Lovasi jellegzetes énekének és hol finom, hol szarkasztikus, hol patetikus, a szürrealitással is kacérkodó szövegeinek, amelyes sokak szerint verseknek is tekinthetők. Összesen tíz stúdióalbumuk, több koncertlemezük és DVD-jük jelent meg, több ezer koncertet adtak, a Csinibaba című filmben több régi sláger csendült fel sajátos értelmezésükben.

Pályafutásukat majdnem negyedszázad után, 2010 augusztusában a Sziget Fesztiválon zárták le, s a búcsúkoncertet nem csak a 45 ezer rajongó láthatta: a kezdetekre utaló Napozz Holddal címmel koncertfilm is készült róla.

Az együttes dalai közül több bekerült a köztudatba, mint a Ha az életben, Emese, Autók a tenger felé, Mégegyszer, A pécsi szál, Csillag vagy fecske. Lovasi maga úgy véli, hogy számos dala nem állta ki az idők próbáját, de vannak olyanok is, amelyek igen, és nemcsak szerinte, hanem zenésztársai szerint is.

Lovasi az úgynevezett csendes-ülős koncertek zenei anyagából jelentette meg 2001-ben első szólólemezét Bandi a hegyről címmel. Négy évvel később Ózdi, Bräutigam és Leskovics “Lecsó” Gábor gitáros társaságában hobbizenekarként létrehozta a Kiscsillagot, amelyben az ének mellett gitározik és alkalmanként bendzsózik (Ózdi és Bräutigam helyén ma már mások játszanak). A Kiscsillag eddig öt lemezt jelentetett meg, 2012-ben Fonogram-díjat kaptak Az év hazai alternatív albuma kategóriában.

A zenész 2007-ben a Hangzó Helikon sorozatban Lackfi János megzenésített dalait énekelte. Ha hívják, szívesen lép fel másokkal, rendszeres vendég a Csík Zenekar koncertjein, a Budapest Bár állandó énekese. Több filmben is szerepelt, mint a Csinibaba, az Anyád, a szúnyogok, Kelj fel, komám, ne aludjál, Nekem lámpást adott kezembe az Úr Pesten, A mohácsi vész, Sztornó, Lámpagyújtogatók. Zenészként, zeneszerzőként a Magyar szépség és az Utolsó vacsora az Arabs Szürkénél című filmekben működött közre.

2007-ben létrehozta a Fishing on Orfű fesztivált. A minden évben – így az idén is – teltházas fesztivál nevét a Kiscsillag egy daláról kapta, idei “védőszentje” Lévai Balázs. A nagyon hangulatos, emberi léptékűnek megmaradt fesztivál valamennyi koncertjét a kezdetektől rögzítik, az archívum már online is elérhető. A Kiscsillag rendszeres vendég az Ördögkatlan Fesztiválon is, amely hagyományosan az ő késő esti bulijukkal zárul.

Lovasi 2009-ben az európai parlamenti választáson a Lehet Más a Politika és a Humanista Párt listáján a 16. helyen szerepelt, de csak gesztusként, meg sem fordult a fejében, hogy politikai pályára lépjen. Mint mondta, szövegeiben sem politizál, bár közéleti-közérzeti dalokat ír.

Tavaly jelent meg a Lovasi – Idáig tudom a történetet című életrajzi könyv, amelyről a szerző, Lévai Balázs így fogalmazott:

A történet Lovasi, a mondat én vagyok.

A cím utalás a Kiscsillag 2012-ben kezdett színházi koncertsorozatára, a “rockoperácskában” számaikat adták elő szöveges kísérettel, így bontakozott ki a történet. A folytatást tavaly mutatták be Semmi konferencia címmel, idén ennek új, kamaradarabbá formált változatával indultak turnéra, a női főszereplő Lovasi András felesége, Földes Eszter színésznő. A Semmi konferencia zenei anyaga Kiscsillag-lemezként jelent meg.

Lovasi András 2000-ben Huszka Jenő-díjat, 2001-ben a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetését vehette át (a Kispál és a Borz akkori tagjaival közösen), 2002-ben Arany Zsiráf-díjat, 2005-ben Budapestért-díjat kapott. 2010-ben “nagy népszerűségnek örvendő zeneszerzői és előadóművészi tevékenysége elismeréseként” – a magyar könnyűzene legfiatalabbjaként – Kossuth-díjjal tüntették ki. Akkor a rá jellemző öniróniával így fogalmazott:

Ennek a díjnak köszönhetem, hogy megvásároltam életem első öltönyét, így elmondhatom, máris jelentős változást okozott az életemben a kitüntetés.

Ötvenedik születésnapján, június 20-án kezdődik a tizedik Fishing on Orfű, a ma esti Lovasi 50 koncerten számos régi zenésztárs is fellép. A koncertet november 11-én a fővárosi Papp László Sportarénában megismétlik, a zenész ismét eljátssza “az első 50 év legjobb dalait”.

 

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top