+ Gondolat

Ingyen megszerezheted a Korán legfrissebb magyar fordítását!

Az Iszlám szent könyvének számos magyar nyelvű fordítása létezik, van, amelyik tudományos céllal készült, de akad több olyan is, amelynél a vallásgyakorlás szempontjai dominálnak. Te melyiket olvastad?

Keresés a weben

Kevés olyan könyv van, amely jobban befolyásolná/befolyásolhatná aktuális és hétköznapi gondolkodásunkat, mint a Korán. Különösen hangsúlyos lehet ez most, a Ramadán idején. Sokan hivatkoznak erre a könyvre, s az is megesik, hogy olyan mondatokat és igehelyeket citálnak, amelyek nem is szerepelnek a hívők által kinyilatkoztatottnak tartott könyvben.

A magyar nyelvű fordítások közül a legismertebb talán a Simon Róbert orientalista által készített munka, de ezt az iszlám követői nem elutasítják, mert a szöveghez kapcsolódó jegyzetanyag nem áll összhangban a vallásos értelmezéssel.

2010-ben, a Hanif Iszlám Kulturális Alapítvány gondozásában, Kiss Zsuzsanna Halima fordításában nyomtatásban is megjelent egy igényes kiállítású, kétnyelvű (magyar-arab) Korán, mely magyarázatokat és értelmezéseket is tartalmaz.

Az Országos Széchenyi Könyvtár honlapjáról le lehet tölteni Mihálffy Balázs régebbi, külföldön megjelent fordítását. De a történet azóta tovább fejlődött, és Mihálffy Balázs készített egy újabb fordítást, amit így indokolt:

Első alkalommal történik, hogy ugyanaz a személy kétszer fordítja le a Szent Koránt. Harmincas éveimben jártam, amikor először lefordítottam. Mozgalmas életem volt. Amikor a hatvanas éveimhez közeledtem, elhatároztam, hogy még egyszer nekikezdek és magyarázatokat is írok. Érdekes, az élet mennyire meg tudja változtatni az Áyák értésének érzését. Bizonyos, hogy jó döntés volt. Más az, ha valaki nekiáll egy szöveg lefordításának, egyik oldalt a másik után, magyarázatokat tanulmányoz, könyveket olvas hozzá, melyek az Áyákhoz fűződő történelmi eseményeket tisztázzák, vagy az, ha Iszlám tanulmányokat folytatva és a Koránt már bizonyos fokig ismerve, egy életet leélve, az Áyák érettebbé válnak a tudatában és újból nekiáll a fordításnak. Szintén érdekes, mennyire tudta megváltoztatni az agy, egy életet felölelő időszakot követően, a megértést. Ha valaki fiatal, a politika, a jelen körülményei, jelentősen befolyásolják azt a „szűrőrendszert” melyen a szavak és mondatok áthaladnak. Amikor valaki eléri azt a kort, amely inkább a halálhoz áll közelebb, akkor függetlenedik az evilági értéstől és inkább az egyetemes felfogás irányába törekszik

A legújabb magyar (és angol) nyelvű Korán innen tölthető le PDF-formátumban.

***

A képen:
Egyiptomi könyvkereskedő, 1924
(fotó: Lehnert & Landrock)

3 hozzászólás

3 Comments

 1. Jenny Thalia szerint:

  Betiltani kellene….

 2. Hunyadi Péter szerint:

  Zéró toleranciát az iszlámnak Európában!
  https://www.youtube.com/watch?v=MMC17T3gJxo

  A Koránra hivatkozni önmagában nagyon megtévesztő! A Korán csak a kisebbik része az iszlámnak és gyakorlatilag minden porcikájáéban felülírt könyv!

  Javasolt irodalom.
  https://www.sariakonyv.hu/

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top