+ Film

Polanski megerőszakolt áldozata a nyilvánosság elé lépett

Nagyon meg vagyok ijedve, mert ez lehet az utolsó esélyem – mondta az áldozat.

Első ízben jelent meg a nyilvánosság előtt Samantha Geimer, hogy a 40 éve húzódó megerőszakolási ügy lezárását kérje.

A jelenleg Hawaiin élő 54 éves nő, akit 13 évesen erőszakolt meg az Oscar-díjas filmrendező, fotósok és tévéstábok sorfala mentén érkezett pénteken a Los Angeles-i felsőbíróságra.

Nagyon meg vagyok ijedve, mert ez lehet az utolsó esélyem

– mondta Geimer, aki a maga részéről rég megbocsátott a rendezőnek, és már évek óta követeli, hogy zárják le a 40 éve tartó ügyet.

Samantha Geimer belefáradt az ügybe, túl akar lenni rajta, a bíró azonban nem veszi komolyan – jelentette ki a nő ügyvédje, Harland Braun. Egy peren kívüli 1993-as megegyezés keretében a rendező vállalta, hogy 500 ezer dollár kártérítést fizet egykori áldozatának.

A tárgyalóteremben Geimer arra kérte a bírót, az iránta való könyörületből úgy zárja le a dossziét, hogy ne kelljen bebörtönözni egy 83 éves embert. Hangoztatta, hogy

nem Roman Polanski, hanem az igazság nevében fordult a bírósághoz.

Az egykori vádiratok szerint Polanski 1977 márciusában Jack Nicholson házában – a színész távollétében – rendezett partin pezsgővel elkábította Samantha Geimert, majd megerőszakolta. Kilencvennapi pszichiátriai megfigyelés után az ítélethozatal előtt szabadlábra helyezték, de mikor arról értesült, hogy súlyos börtönbüntetés várhat rá, megszökött az országból, és azóta Európában él.

Az Egyesült Államok nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, ez a mai napig érvényben van, ezért a lengyel–francia állampolgárságú Polanski csak a világ maroknyi országában mozoghat szabadon, köztük két „hazájában” és Svájcban, és azokban az országokban, amelyeknek nincs kiadatási egyezménye az Egyesült Államokkal.

A meghallgatáson az egykori sértett ügyvédje azt akarja elérni, hogy hozzák nyilvánosságra a büntetőügy hajdani, immár elhunyt ügyészének zárt ülésen tett vallomását az ítélkezéssel kapcsolatos háttéralkukról. Harald Braun szerint a vallomás bizonyítaná, hogy Polanski valójában letöltötte büntetését, és így vissza lehetne vonni a nemzetközi körözést.

Az ügyvéd értékelése szerint a Polanski által letöltött büntetéshez hozzá kell számítani azt a 10 hónapot is, amelyet Svájcban töltött házi őrizetben 2010-ben, amikor az amerikai hatóságok megpróbálták elérni a kiadatását.

Az illetékes kerületi ügyész a Polanski érdekében előterjesztett újabb kérelmek elvetésére szólította fel a bíróságot, arra hivatkozva, hogy a korábbi bíróságok is így tettek.

3 hozzászólás

3 Comments

  1. alex53 szerint:

    Tipikus kettős mérce, de miért?!?!
    Kit érdekel, hogy hány éves?
    Kit érdekel, hogy azóta, kit, hogy vett meg? (Még az áldozatot is 500e $)
    Azt gondolom, ha van, -lenne- törvény előtti egyenlőség, akkor elítélnék a normálisnak számító határokon belül! (Körülmények, eszközök, -pezsgővel elkábította- életkorok, -13 éves áldozat- figyelembe vételével…!)
    Minimálisan 8 évet kellene kapnia, -ez a törvényi minimum- mert ellenkező esetben ismét elkezdenek zsidózni, okkal az emberek…

  2. alex53 szerint:

    Bocsánat, majdnem kimaradt!
    Azért lehetne alkalmazni a törvényi minimumot, mert nem teljesen életszerű, hogy egy ilyen „partin” 13 éves ártatlan lányok vannak jelen, tehát van némi sara a maminak is…
    Erre mondja törvény, hogy: Az áldozat magatartása, nagy mértékben hozzájárult a bűncselekmény megvalósulásához!

  3. Simi szerint:

    Kiadatási egyezmény nélkü érvénytelen. Ha megnézitek a kiskorú Szandi jódlis videóját … , hát nem mondanátok – persze ha gondoljátok -, hogy lehet egy 13 éves lány ártatlan. Csak a törvény előtt! Egyébként mijafact is keres egy 13 éves kis ribi egy nem igazán babazsúron? Lehet zsidózni, de 500 ezer $ még az államkasszának sem kis tétel a bevételi oldalon.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek