+ Képzőművészet

Egy csodálatos magyar festő, aki Matisse növendéke volt

Matisse volt az, aki döntő hatással lett jövő fejlődésemre. 1906 őszén hatodmagammal megnyitottuk az első Matisse-iskolát a rue de Sévres-ben, egy volt kolostor földszintjén. – írja a visszaemlékezéseiben Perlrott Csaba Vilmos.

Látni és láttatni – Perlrott Csaba Vilmos festészete, Nyizsnyij Novgorod, 2017. június 13. – július 16.

Perlrott Csaba Vilmos (1880–1955) a 20. század magyar művészetének egyik legfontosabb alkotója. A nemzetközi jelentőségű Nagybányai Szabad Festőiskolában tanult Iványi Grünwald Béla, majd Ferenczy Károly irányításával. Elsősorban tájképfestészettel és zsánertémákkal foglalkozott. Művészetére számos festészeti irányzat hatott. 1906-ban Gertrude Stein párizsi szalonjában megismerkedett a kor legjelentősebb művészeivel. 1906–1909 között a teleket Párizsban, a nyarakat Nagybányán töltötte. Találkozott Matisse-szal, aki nagy hatást gyakorolt rá, az induló Matisse akadémia növendéke lett.

Matisse volt az, aki döntő hatással lett jövő fejlődésemre. 1906 őszén hatodmagammal megnyitottuk az első Matisse-iskolát a rue de Sévres-ben, egy volt kolostor földszintjén.

írja a visszaemlékezéseiben.

Perlrott Csaba Vilmos: Katonák

Többször is kiállított a Salon d’Automne tárlatán Párizsban. Magyarországon a francia élményekkel telítődve az új törekvések egyik vezető egyénisége lett, s csakhamar szintetizálta munkáiban az új, izgalmas eredményeket. A tízes években Cézanne és Gauguin mellett Madridban El Greco volt rá nagy hatással. A húszas évek elején feleségével, Gráber Margittal Németországba ment, ahol a német expresszionizmus frissítette szemléletét. Szentendre már a harmincas években megjelent a vásznain, a negyvenes évek második felétől pedig szinte kizárólagos témája lett a város.

A szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum gazdag gyűjteményében nagy számban megtalálhatók a művész alkotásai. A kiállítás ezekből ad közre reprezentatív válogatást. Magyarország mellett – többek között – Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Svájcban mutatták be Perlrott Csaba Vilmos műveit. Oroszországban ez lesz az első önálló kiállítása. A tárlat kurátora Gulyás Gábor, a Ferenczy Múzeumi Centrum igazgatója.

Kattints ide a hozzászóláshoz

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

I accept the Privacy Policy

Népszerűek

To Top